Kruche babeczki z dżemem i jabłkiem w kształcie róży wyglądają bardzo efektownie i pysznie smakują. To prosty przepis na bardzo smaczny deser, który smakuje i dorosłym i dzieciom. Kruche ciasto, plasterki kwaskowych jabłek i dżem, u mnie truskawkowy, świetnie się komponują tworząc pyszną całość. Babeczki z dżemem i jabłkiem w kształcie róży można podać na podwieczorek, ale można też zapakować na drugie śniadanie i zabrać do pracy lub do szkoły. Bardzo serdecznie polecam 🙂
Przepis:
(kruche ciasto):
250 g mąki pszennej lub orkiszowej tortowej
110 g zimnego masła (na godzinę wkładamy do zamrażarki)
1 jajko
1 – 2 łyżki zimnej kwaśnej śmietany
1 łyżka cukru
Nadzienie:
1,5 kwaśne jabłka
sok z jednej cytryny
1 łyżka cukru
2 szklanki wody
2 łyżki gęstego dżemu np. malinowy, truskawkowy, morelowy
Najpierw przygotujemy ciasto (można to zrobić w malakserze). Mieszamy mąkę z cukrem, dodajemy zimne masło w małych kawałkach (ja ścieram na tarce o dużych oczkach), gdy powstaną grudki, dodajemy jajko i śmietanę, zagniatamy szybko ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. W tym czasie jabłka kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy każdą ćwiartkę na cienkie plasterki grubości około 2 mm, wkładamy do małego rondelka z wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem (jabłka powinny być zanurzone w wodzie), zagotowujemy, wyłączamy ogień, czekamy 1 – 2 minuty, wyjmujemy plasterek jabłka i sprawdzamy czy jest miękki i giętki, jeśli tak to odcedzamy jabłka, jeśli nie to czekamy kolejną minutę. Jabłka przekładamy na ręcznik papierowy i osuszamy. Ciasto rozwałkowujemy cienko w kształt prostokąta podsypując odrobiną mąki na grubość 2 – 3 mm i kroimy w paski o długości około 35 cm i szerokości około 3 cm. Każdy pasek smarujemy cienko dżemem, układamy plasterki jabłek, wzdłuż dłuższego boku, tak aby lekko na siebie nachodziły, a krawędź ze skórką lekko wystawała za krawędź ciasta. Ciasto zwijamy, tak aby powstały małe róże. Wkładamy do metalowej foremki na muffinki, lekko posmarowanych masłem, wstawiamy do lodówki na 15 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 25 – 35 minut. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż ostygną, ostrożnie wyjmujemy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, smacznego 🙂
Oh so nice darling
O wow! Ale one pięknie wyglądają 🙂
Ale pięknie wyglądają! Na pewno są też pyszne
No ja się napatrzeć na nie nie mogę 🙂
Wow! Wyglądają tak elegancko! Aż żal jeść
wow, ale piękne!
Wow jak pięknie wyglądają 🙂 Aż żal jeść 🙂
Ale cudaśnie to wygląda 🙂 Z chęcią skorzystam z przepisu.
Pozdrawiam serdecznie!
Smakowite, kwiatuszkowe dzieło sztuki!
Jestem zachwycona tym przepisem – wypróbuję z przyjemnością! <3
Serdecznie pozdrawiam 🙂
Cudownie Ci wyszly 🙂
Bardzo efektowne babeczki 🙂 Ślicznie Ci wyszły te róże 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Piękne babeczki, niezwykle jesienne i na pewno smaczne 🙂
Wyglądają cudownie. Z chęcią bym skosztowała
Pozdrawiam Kolorowo
Wyglądają przepięknie!
wygladaja oblednie
Prezentują się cudownie 🙂 Muszę kiedyś zrobić 🙂
Wyglądają przepięknie i na pewno są pyszne, kiedyś takie jadłam bo moja koleżanka je robiła. Zapisuje przepis i może ja też zrobię je sama.
Jakie ładne różyczki. Chętnie je kiedyś zrobię. 😉
Ale pyszne babeczki. Ja niestety nigdy nie miałam takich zdolności, by wychodziły mi takie ładne kwiatuszki z ciasta (czy też inne wzory), więc upiec upiekę, ale na pewno nie będą one tak piękne jak Twoje. Niemniej dziękuję za przepis, na nadchodzącą jesień jak znalazł.
Wyglądają tak pięknie, że aż szkoda je jeść 🙂
Róże zawsze są piękne
jakie cudowne!!!
Pyszne podsumowanie!
Bardzo ciekawie i apetycznie to wygląda. Wspaniały deser. Do tego fantastycznie pasuje gałka lodów 🙂
Pozdrawiam Cię serdecznie
Patryk