ZUPA POMIDOROWA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

przez | 15 sierpnia 2021


Zupa pomidorowa, to jedna z ulubionych zup zarówno dzieci, jak i dorosłych. Można ją spotkać w każdej polskiej restauracji i o każdej porze roku. Jednak lato, to dobry czas na wypróbowanie zupy pomidorowej ze świeżych pomidorów. Ma bardziej subtelny smak, niż zupa z koncentratu, ale też bardziej naturalny, bo wyczuwa się w niej prawdziwe pomidory. Ważne, aby do pomidorowej ze świeżych pomidorów używać mocno dojrzałych, mięsistych pomidorów. Przygotowanie pomidorowej ze świeżych pomidorów jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Dodatki to oczywiście ryż lub makaron, ale mogą być też grzanki. U mnie z ryżem. Gorąco polecam, warto się skusić 🙂
Przepis:
1,5 kg dojrzałych pomidorów pokrojonych na ćwiartki (np. bawole serca, san marzano, pelati)
2 łyżki oliwy
1 średnia cebula pokrojona w piórka
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
1 średnia marchewka obrana, pokrojona na plasterki
350 ml ciepłego bulionu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
szczypta ostrej papryki w proszku
szczypta cynamonu
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1 łyżeczka miodu
sól i pieprz
Dodatki: ryż, makaron, grzanki, śmietana, bazylia, natka pietruszki

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, lekko solimy i smażymy na małym ogniu mieszając przez około 5 minut, dodajemy czosnek, smażymy przez około minutę. Dodajemy marchewkę i pomidory, zwiększamy ogień, smażmy mieszając przez około 5 minut, rozgniatając pomidory łyżką, wlewamy bulion, dodajemy przyprawy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Miksujemy zupę blenderem lub w malakserze, przecieramy przez sitko, doprawiamy solą i pieprzem i podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂

21 komentarzy do „ZUPA POMIDOROWA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

  1. Melka blogerka

    Uwielbiam pomidorową, w szczególności z ryżem, pychotka, niewiele jest takich zup, które mogłabym jeść i jeść bez końca i nigdy by mi się nie znudziły 😀

    Odpowiedz
  2. Ela

    Prawdziwa domowa zupa pomidorowa obowiązkowa w letnim menu! Jedynie dodam od siebie, że warto spróbować podsmażyć cebulkę na maśle klarowanym, a w połączeniu z pomidorami wydobędzie znakomitą głębie smaku.

    Odpowiedz
  3. Lonna

    Idealna 🙂 Dawno nie jadłam pomidorowej, w lecie rzadko mam ochotę na zupy 🙂 Może jak się ochłodzi to jaką wpadnie na obiad 😀

    Odpowiedz

Skomentuj Lonna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *