KROKIETY ZIEMNIACZANE

przez | 3 sierpnia 2021


Ziemniaki, jako dodatek do obiadu, to klasyka polskiej kuchni. Mogą być gotowane, pieczone, smażone, a inną bardzo fajną opcją są krokiety ziemniaczane. Krokiety ziemniaczane to nie tylko dodatek do obiadu, ale można je podać również, jako przekąskę albo kolację. Krokiety można wzbogacić ulubionymi ziołami, albo tak jak ja szczypiorkiem. Krokiety ziemniaczane są mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Pysznie smakują z sosami, np. grzybowym, czosnkowym, koperkowym albo pomidorowym 🙂 Proste i smaczne, gorąco polecam 🙂
Przepis:
350 gr ziemniaków (waga po obraniu)
1 łyżeczka miękkiego masła
1 jajko (osobno żółtko i białko)
2 – 4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka posiekanego szczypiorku
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz
4 – 5 łyżek bułki tartej do panierowania
2 łyżki mąki do panierowania

olej do smażenia

Ugotowane i dokładnie odcedzone ziemniaki odstawiamy na kilka minut do lekkiego ostygnięcia (ważne, aby nie używać młodych ziemniaków, bo zawierają zbyt dużo wody), przepuszczamy przez praskę, dodajemy masło, żółtko, mąkę, przyprawy, dokładnie mieszamy, dokładamy szczypiorek, mieszamy, przekładamy na blat posypany łyżką mąki, wierzch posypujemy drugą łyżką mąki, z masy ziemniaczanej formujemy wałek o średnicy około 2 cm, kroimy na kawałki długości około 5 cm, każdy kawałek delikatnie formujemy w podłużny krokiet, panierujemy najpierw w białku jajka, następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy krokiety po około 2 minuty z obu stron, przekładamy na ręcznik papierowy i od razu podajemy, smacznego 🙂

19 myśli nt. „KROKIETY ZIEMNIACZANE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.