SERNIK NOWOJORSKI Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

przez | 5 lipca 2021


Sernik nowojorski jest lekki, kremowy i aksamitny. To ciasto po prostu rozpływa się w ustach. Wcześniej piekłam już sernik nowojorski z limonką i sernik marmurkowy, a tym razem sernik nowojorski z białą czekoladą. To prawdziwa gratka dla wielbicieli sernika i białej czekolady. Część serka philadelphia zastąpiłam serkiem mascarpone, dzięki temu sernik jest niezwykle jedwabisty. Dodatkowego smaku i zapachu dodaje skórka pomarańczowa. Sernik nowojorski z białą czekoladą jest jeszcze pyszniejszy z dodatkiem kwaskowatych owoców, np. malin lub borówek, które przełamują słodycz białej czekolady. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(spód)
165 g ciastek (np. petitki)
75 g stopionego masła
(masa serowa)
300 g serka typu philadelphia w temperaturze pokojowej
250 g mascarpone w temperaturze
100 g białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
3 jajka w temperaturze pokojowej
20 ml soku z pomarańczy
skórka otarta z 1/2 pomarańczy

Ciasteczka kruszymy w malakserze lub blenderze kielichowym, wlewamy masło, miksujemy przez chwilę do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Na dno tortownicy o średnicy 20 cm lub foremki aluminiowej kwadratowej o boku 20 cm wykładamy spód, łyżką wyrównujemy powierzchnię dociskając do dna i tworząc mały rant z boku. Formę wstawiamy do lodówki na godzinę. Do miski przekładamy oba serki, dodajemy rozpuszczoną czekoladę, skórkę pomarańczy i sok i miksujemy mikserem ręcznym lub stacjonarnym na małych obrotach przez około 2 – 3 minuty, dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Na ciasteczkowy spód wylewamy masę serową. Jeśli używamy odpinanej tortownicy to owijamy ją dokładnie folią aluminiową. Wkładamy formę z ciastem do większej formy, do której wlewamy gorącą wodę do połowy wysokości formy z ciastem, następnie obie formy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez około 1 godzinę, po 45 minutach możemy zajrzeć do sernika (cała powierzchnia sernika powinna być ścięta). Wyłączamy piekarnik, studzimy sernik przez 10 minut w piekarniku, następnie uchylamy drzwiczki i studzimy przez kolejne 10 minut. Wyjmujemy obie formy z piekarnika, formę z sernikiem wyjmujemy z kąpieli wodnej, stawiamy do ostygnięcia na kratce, następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podajemy z owocami, bitą śmietaną lub innymi dodatkami, smacznego 🙂

13 komentarzy do „SERNIK NOWOJORSKI Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

    1. Magda Autor wpisu

      Dziękuję bardzo 🙂
      Sernik świetnie smakuje o każdej porze 🙂
      M

      Odpowiedz

Skomentuj iza Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *