ZUPA SZPARAGOWA Z ZIEMNIAKAMI I FETĄ

przez | 5 czerwca 2021


Sezon na szparagi jest krótki, dlatego warto go maksymalnie wykorzystać. Bardzo lubię szparagi pieczone, jako dodatek do obiadu, ale zupa szparagowa też jest pyszna. Delikatna, lekka, prosta, a jednocześnie jedyna w swoim rodzaju. Z bardzo delikatną nutką czosnku i subtelną słodyczą mleczka kokosowego. Fajnie smakuje z grzankami, jednak tym razem dodatki to ziemniaki i ser feta oraz koperek. Serdecznie zachęcam do spróbowania 🙂

Przepis:
1 pęczek zielonych szparagów
2 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1 por drobno pokrojony
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
1/2 kg ziemniaków obranych i pokrojonych w małą kostkę
1 litr bulionu jarzynowego lub drobiowego
szczypta gałki muszkatołowej
125 ml mleczka kokosowego
sól i pieprz

Dodatki: ser feta, koperek

Szparagi płuczemy, odcinamy twarde końcówki, odcinamy główki, które odkładamy na później, resztę szparagów kroimy na na 2 cm kawałki. W garnku roztapiamy masło z oliwą, dodajemy pora, lekko solimy i smażymy na małym ogniu przez około 3 minuty, dodajemy czosnek i podsmażamy na małym ogniu przez minutę, dodajemy ziemniaki i szparagi (bez główek), mieszając podsmażamy przez 2 minuty. Dodajemy gałkę muszkatołową, gorący bulion, przykrywamy i gotujemy przez 15 minut. Połowę ziemniaków wyjmujemy, zupę miksujemy blenderem na gładki krem, dodajemy główki szparagów i gotujemy na małym ogniu 2 – 3 minuty. Do miseczki wkładamy mleczko kokosowe, dodajemy 3 łyżki zupy, mieszamy, żeby zahartować mleczko, dodajemy kolejne 3 łyżki zupy, mieszamy, wlewamy do garnka, mieszamy, doprawiamy sporą ilością soli i pieprzu. Zupę podajemy z odłożonymi wcześniej ziemniakami, fetą i koperkiem. Smacznego 🙂

18 komentarzy do „ZUPA SZPARAGOWA Z ZIEMNIAKAMI I FETĄ

    1. Magda Autor wpisu

      Nie wiem ile ma kalorii, ale wiem, że zupa jest pyszna, zachęcam do spróbowania 🙂
      M

      Odpowiedz
  1. Agata

    Ja jeszcze nigdy nie jadłam szapargów 😀 Ale wczoraj kupiłam i będę próbować 🙂 Jak mi posmakują to chętnie zrobię tą zupę 🙂

    Odpowiedz
  2. Moja Klasyka

    Szkoda, że wcześniej nie wpadłem na ten przepis. Nigdy nie jadłem szparagów a jest jak napisałaś mało czasu, aby kupić i zjeść. Mam nadzieję, że zdążę. 😉
    Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  3. Kasia

    Nie jadłam jeszcze takiej zupy. Po składnikach myślę, że by mi smakowała. A wygląda bardzo smakowicie.

    Odpowiedz

Skomentuj Agata Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *