DROŻDŻÓWKI Z SEREM I MORELAMI

przez | 8 czerwca 2021


Drożdżówki to zawsze dobry pomysł. Pysznie smakują i można dodać to co się lubi, sezonowe owoce, albo bakalie. Tym razem to drożdżówki z serem, morelami i płatkami migdałów. Już sam widok rosnących w piekarniku drożdżówek zachęca do jedzenia, a zapach drożdżowego ciasta kojarzy mi się z domem. Drożdżówki świetnie smakują na podwieczorek lub przekąska w ciągu dnia. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
(6 drożdżówek)
250 gr mąki pszennej
7 gr suchych drożdży
2 łyżki cukru
1 jajko w temperaturze pokojowej
125 ml letniego mleka
szczypta soli
25 gr roztopionego i wystudzonego masła
(masa serowa)
125 gr twarogu
1 łyżka masła
1 żółtko
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego

Dodatkowo: 3 morele, łyżka płatków migdałów
żółtko do posmarowania wierzchu

Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami, solą, cukrem. Dodajemy mleko, jajko i masło i wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto (ja używam miksera z końcówką do ciasta drożdżowego). Uformowane w kulę ciasto, przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, krótko wyrabiamy, żeby je odpowietrzyć, dzielimy na 6 równych części i układamy lekko spłaszczone bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie miksujemy w malakserze lub blenderze składniki nadzienia serowego. Następnie używając szklanki z niedużym dnem posmarowanym od spodu odrobiną oleju, w każdej bułce robimy mocne wgłębienie, smarujemy wierzch żółtkiem, w zagłębienie nakładamy masę serową do wgłębień, na wierzch układamy połówki moreli, posypujemy płatkami migdałów, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 18 – 23 minuty. Wyjmujemy, czekamy kilka minut i podajemy. Smacznego 🙂

19 myśli nt. „DROŻDŻÓWKI Z SEREM I MORELAMI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.