SOS CHIMICHURRI

przez | 2 czerwca 2021


Długi weekend, to często czas na przygotowywanie dań z grilla. Do grillowanych mięs, ryb i warzyw świetnie pasuje argentyński sos chimichurri. Bardzo prosty, a jednocześnie wyrazisty, doda charakteru każdej potrawie. Chimichurri to sos skomponowany z natki pietruszki, świeżych ziół typu oregano lub majeranek, czosnku, papryczki chili, oliwy z oliwek i octu winnego. Chimichurri można też wzbogacić o świeżą kolendrę, cebulę czy szczypiorek. Składniki drobno się sieka lub rozdrabnia w blenderze. Podaje się go zazwyczaj jako dodatek do grillowanych potraw, ale do pieczonych lub smażonych też pasuje. Chimichurri nie powala wyglądem, ale naprawdę świetnie wzbogaca smak potraw. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
1 pęczek natki pietruszki drobno posiekanej (bez gałązek)
2 łyżki posiekanej kolendry
2 łyżki posiekanego oregano lub majeranku
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
4 – 5 łyżek oliwy
2 łyżki octu winnego
sól i pieprz

Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy, wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny, żeby smaki się przegryzły. Podajemy do mięsa, ryb lub warzyw. Smacznego 🙂

18 myśli nt. „SOS CHIMICHURRI

  1. Słodko Słodka

    Jaki fajny i prosty sos, zapisuje do wypróbowania. Mam nadzieje, że czerwiec da nam więcej okazji do grillowania, bo w maju pogoda nas nie rozpieszczała… Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.