Długi weekend, to często czas na przygotowywanie dań z grilla. Do grillowanych mięs, ryb i warzyw świetnie pasuje argentyński sos chimichurri. Bardzo prosty, a jednocześnie wyrazisty, doda charakteru każdej potrawie. Chimichurri to sos skomponowany z natki pietruszki, świeżych ziół typu oregano lub majeranek, czosnku, papryczki chili, oliwy z oliwek i octu winnego. Chimichurri można też wzbogacić o świeżą kolendrę, cebulę czy szczypiorek. Składniki drobno się sieka lub rozdrabnia w blenderze. Podaje się go zazwyczaj jako dodatek do grillowanych potraw, ale do pieczonych lub smażonych też pasuje. Chimichurri nie powala wyglądem, ale naprawdę świetnie wzbogaca smak potraw. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
1 pęczek natki pietruszki drobno posiekanej (bez gałązek)
2 łyżki posiekanej kolendry
2 łyżki posiekanego oregano lub majeranku
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
4 – 5 łyżek oliwy
2 łyżki octu winnego
sól i pieprz
Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy, wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny, żeby smaki się przegryzły. Podajemy do mięsa, ryb lub warzyw. Smacznego 🙂
Jaki fajny i prosty sos, zapisuje do wypróbowania. Mam nadzieje, że czerwiec da nam więcej okazji do grillowania, bo w maju pogoda nas nie rozpieszczała… Pozdrawiam 🙂
Miłego grillowania 🙂
M
super przepis!
Takiego soku jeszcze nie robiłam. Ciekawy przepis. Wykorzystam go w weekend 🙂
Super przepis, na pewno wkrótce go wykorzystam. Wygląda smacznie 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Bardzo ciekawy przepis
Taki sos to zdrowy dodatek do gilowanego mięsa bo pietruszka zawiera dużo witaminy C
Dzięki za ten przepis! Takiego sosu mi brakowało, a sama pomysłu nie miałam 🙂
znowu zapomniala kupic czosnek!
bardzo fajny sosik 🙂
może i ja spróbuję zrobić 🙂
Ciekawy sos, muszę spróbować. Już wiem, że będzie mi smakował.
Gorąco polecam 🙂
Wygląda ciekawie ❤
Brzmi pysznie 🙂
Ciekawy sos i prosty do wykonania
Bardzo jestem ciekawa smaku tego sosu. Na pewno zrobię
słyszałam o tym sosie i ciekawa jestem smaku