LENIWE Z RICOTTĄ

przez | 20 maja 2021

Kluski leniwe to klasyka, która zawsze fajnie smakuje. Tradycyjnie leniwe przygotowuje się z twarogu, a dzisiaj zapraszam na trochę inną wersję, czyli leniwe z serkiem ricotta. Bardzo smaczne, lekkie i delikatne. Można je podać na słodko lub wytrawnie, obie wersje będą pyszne. W lecie fajnie się komponują z jogurtem i owocami. Można też podać, jak tradycyjne leniwe z roztopionym masłem i bułką tartą. Ważne, aby nie dosypywać dużo mąki, bo kluseczki będą twarde. Leniwe z ricottą są proste do zrobienia i bardzo smaczne, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(2 porcje)
250 gr serka ricotta
1 żółtko
szczypta soli
80 – 90 gr mąki pszennej (zależy od wilgotności serka)

Z serka ricotta odlewamy płyn, rozdrabniamy widelcem, dodajemy żółtko, sól i mąkę, mieszamy widelcem lub drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto będzie klejące, ale takie ma być. Blat posypujemy mąką, wykładamy ciasto, wierzch posypujemy mąką, dzielimy na dwie części, z każdej formujemy wałek o średnicy około 2 cm, kroimy w poprzek na 2 cm kluski, które układamy na blacie posypanym mąką. Gotujemy partiami w lekko gotującej się, osolonej wodzie, przez około 2 -3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy łyżką cedzakową na talerz i od razu podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂

22 komentarze do „LENIWE Z RICOTTĄ

  1. Syllunia

    JAK JA LUBIĘ LENIWE! TO SMAK DZIECIŃSTWA, MOJA MAMA CZĘSTO ROBIŁA I DO DZIŚ ROBI 🙂 U NIEJ SMAKUJĄ NAJLEPIEJ, SAMA NIGDY TAKICH DOBRYCH NIE ZROBIŁAM 🙂 ALE Z RICOTTĄ I TRUSKAWKAMI JESZCZE NIE JADŁAM, ZAWSZE Z ZASMAŻKĄ I CUKREM :)) – kurde wcisnął mi się Caps Look, wybacz :))

    Odpowiedz
  2. Sikorkowe Pasje

    Jakże pyszny obiadek. Zawsze się zastanawiam skąd nazwa “leniwe “się wzięła 😀 – czy to danie dla leniwych kucharzy i na szybko??

    Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      Też myślę, że nazwa pochodzi od leniwych kucharzy 🙂
      M

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *