KOPYTKA Z PIECZONYCH BATATÓW

przez | 14 kwietnia 2021


Kopytka to fajne danie z ziemniaków, które można podać, jako samodzielną potrawę lub dodatek do obiadu. Tradycyjnie przygotowuje się je ze zwykłych ziemniaków, ale kopytka z batatów smakują jeszcze lepiej. Kopytka z batatów to proste danie, ale wymaga trochę wprawy, podobnie jak większość klusek. Przede wszystkim chodzi o to, żeby ciasto nie było za twarde, ale też żeby się nie rozpadło w trakcie gotowania. Bataty są pyszne, ale mają miąższ luźniejszy niż zwykłe ziemniaki, dlatego wymagają trochę wysiłku i silnej woli, żeby nie dosypywać za dużo mąki, bo kopytka będą twarde. Ważne, aby podsypywać mąką blat, a nie dokładać mąki do ciasta. W każdym razie warto się poświęcić, bo kopytka z batatów są bardzo smaczne, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(2 – 3 porcje)
2 bataty (o łącznej wadze 0,5 kg)
około 100 gr mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
sól i pieprz
Dodatki: stopione masło, tarty parmezan, natka pietruszki

Umyte i osuszone bataty kroimy na pół, układamy na blaszce, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 45 – 50 minut, aż będą całkiem miękkie, wyjmujemy, pozostawiamy do ostygnięcia, wyjmujemy miąższ, rozgniatamy dokładnie widelcem lub tłuczkiem. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną (najpierw 75 gr), doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy widelcem, jeśli ciasto jest bardzo luźne dodajemy pozostałą mąkę. Ciasto dzielimy na trzy części, na blacie podsypanym odrobiną mąki układamy ciasto, posypujemy odrobiną mąki, rolujemy wałek o średnicy około 2 cm, kroimy na 1,5 cm kawałki. Każdą z kluseczek spłaszczamy widelcem odciskając wzorek rowków. Gotujemy partiami we wrzącej osolonej wodzie przez około 30 – 45 sekund od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy od razu polane stopionym masłem, posypane parmezanem i natką pietruszki. Smacznego 🙂

24 myśli nt. „KOPYTKA Z PIECZONYCH BATATÓW

  1. Monika

    Ale pomysłowy przepis! Kopytek z batatów jeszcze nie jadłam. Najczęściej po prostu kroimy bataty na kawałki- posypujemy rozmarynem, solą i wkladamy do piekarnika.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.