CIASTO ODWRÓCONE Z ANANASEM

przez | 18 kwietnia 2021


Ciasto odwrócone z ananasem to bardzo prosty przepis, bo wystarczy podobnie jak na muffiny wymieszać osobno składniki suche, osobno mokre i połączyć łyżką w całość. Ciasto jest lekkie i pulchne, a ananas soczysty. Kandyzowane czereśnie stanowią ładną ozdobę. Bardzo lubię wypieki z owocami, najlepiej użyć świeżego ananasa, ale taki z puszki też pasuje. Ciasto odwrócone z ananasem, to idealny sposób na smaczny i szybki wypiek bez wysiłku. Można je podać z lodami albo bitą śmietaną, ale bez dodatków też fajnie smakuje, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(ciasto)
250 gramów mąki pszennej lub orkiszowej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
50 gr cukru

140 ml maślanki lub kefiru
120 ml oleju
2 jajka

4 plastry ananasa (lub 5 jeśli są małe)
kilka czereśni kandyzowanych

Spód i ranty formy na tartę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i obsypujemy dokładnie cukrem. Plastry ananasa osuszamy papierowym ręcznikiem, układamy w formie, w środek każdego ananasa wkładamy czereśnie (możemy też dodać kawałki ananasa pomiędzy plastry). W jednej misce mieszamy składniki suche, czyli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier. W drugiej misce mieszamy maślankę (kefir), olej i jajka, następnie mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy łyżką do połączenia składników, przekładamy ciasto na warstwę ananasów, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 30 – 35 minut. Wyjmujemy formę z ciastem z piekarnika, pozostawiamy na kratce do ostygnięcia, na cieście kładziemy talerz i odwracamy spodem do góry. Smacznego 🙂

26 myśli nt. „CIASTO ODWRÓCONE Z ANANASEM

  1. Ayuna

    Witam serdecznie ♡
    Ciasto musi być przepyszne, w dodatku wygląda obłędnie! 🙂 Wspaniały przepis, dziękuję za tę słodką inspirację! 🙂
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.