SERNIK NOWOJORSKI MARMURKOWY

przez | 17 marca 2021


Sernik nowojorski jest lekki, kremowy i aksamitny. Sernik nowojorski po prostu rozpływa się w ustach. Wcześniej piekłam sernik nowojorski z limonką na Boże Narodzenie, a na Wielkanoc proponuję wersję marmurkową. Sernik ma fajny lekko słodko-kwaskowy smak. Bardzo ciekawie wygląda i będzie ładną ozdobą świątecznego stołu. Przygotowywany na serku philadelphia i pieczony w kąpieli wodnej. Sernik nowojorski piecze się w tortownicy owiniętej szczelnie folią aluminiową, aby woda nie dostała się do środka. Można też użyć tak jak ja foremki aluminiowej. Sernik nowojorski serwuje się najczęściej bez dodatków, ale ze świeżymi owocami lub czekoladą będzie jeszcze lepszy, ja przed podaniem polewam go rozpuszczoną gorzką czekoladą, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(spód)
165 gr ciastek (np. petitki)
75 gr stopionego masła
(masa serowa)
650 gr serka typu philadelpia w temperaturze pokojowej
125 gr cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 jajka w temperaturze pokojowej
30 ml soku z limonki
75 gr gorzkiej czekolady
1 łyżeczka kakao

Herbatniki kruszymy w malakserze lub blenderze kielichowym, wlewamy masło, miksujemy przez chwilę do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Na dno tortownicy o średnicy 20 cm lub foremki aluminiowej kwadratowej o boku 20 cm wykładamy spód, łyżką wyrównujemy powierzchnię dociskając do dna i tworząc mały rant z boku. Formę wstawiamy do lodówki na godzinę. Do miski przekładamy serek, dodajemy cukier i miksujemy mikserem ręcznym lub stacjonarnym na małych obrotach przez około 4 – 5 minut, dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Masę dzielimy na dwie części, do jednej wlewamy sok z limonki i miksujemy jeszcze przez około 2 minuty, aby wszystkie składniki się połączyły (nie miksujemy długo, aby nie napowietrzać sernika). Do drugiej dodajemy czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej i wymieszaną z kakao, miksujemy przez około 2 minuty, żeby składniki się połączyły. Na ciasteczkowy spód na środek wykładamy 2 łyżki masy limonkowej na nią 2 łyżki masy czekoladowej, ponownie 2 łyżki masy limonkowej i 2 łyżki masy czekoladowej do wyczerpania składników, lekko potrząsamy foremką, aby masy się rozlały na całą powierzchnię. Jeśli używamy odpinanej tortownicy to owijamy ją dokładnie folią aluminiową. Wkładamy formę z ciastem do większej formy, do której wlewamy gorącą wodę do połowy wysokości formy z ciastem, następnie obie formy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez około 1 godzinę, po 50 minutach możemy zajrzeć do sernika (cała powierzchnia sernika powinna być ścięta). Wyłączamy piekarnik, studzimy sernik przez 10 minut w piekarniku, następnie uchylamy drzwiczki i studzimy przez kolejne 10 minut. Wyjmujemy obie formy z piekarnika, formę z sernikiem wyjmujemy z kąpieli wodnej, stawiamy do ostygnięcia na kratce, następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Smacznego 🙂

42 komentarze do „SERNIK NOWOJORSKI MARMURKOWY

  1. Iga

    Zastanawiałam sie dzisiaj co przygotować słodkiego na weekend 🙂 Uwielbiam piec i taki serniczek chętnie bym zjadła (szczególnie, ze w ostatnim czasie piekłam głównie ciasta piernikowe tak wiec przyda się jakaś odmiana).
    Przepis nie wydaje się taki skomplikowany, wiele składników mam w swojej spiżarce 😉

    Tak wieć pozostaje jedynie znalezienie trochę czasu aby serniczek przygotować do zjedzenia.

    Odpowiedz
  2. Anqelique

    Miałam w planach nie jeść słodyczy ale jak wchodzę na Twojego bloga to stwierdzam, że się nie da nie jeść. Zapisuję przepis 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *