DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI Z CZEKOLADĄ I ŻURAWINĄ

przez | 2 marca 2021


Ciasto drożdżowe puszyste i pachnące. Uwielbiam w każdej formie, a drożdżowe ślimaczki z czekoladą i żurawiną smakują obłędnie. Połączenie słodkiej czekolady i kwaskowej żurawiny smakuje mi od zawsze. Robiłam już podobne ślimaczki z nadzieniem z rodzynek, które też wychodzą bardzo smaczne, ale te z czekoladą i żurawiną są jeszcze lepsze. Już podczas pieczenia cała kuchnia pachnie niesamowicie apetycznie. Ślimaczki można też piec układając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ale takie pieczone w tortownicy i w efekcie zrośnięte ze sobą fajnie wyglądają, tworząc krąg, z którego każdy może sobie oderwać upatrzonego ślimaczka, serdecznie polecam 🙂
Przepis:
(ciasto na tortownicę o średnicy 23 – 26 cm)
350 gramów mąki pszennej lub orkiszowej tortowej
7 gramów suchych drożdży
szczypta soli
40 gr cukru pudru lub drobnego cukru
1 jajko w temperaturze pokojowej
50 gr masła stopionego i wystudzonego
150 ml letniego mleka
(nadzienie)
100 gr czekolady deserowej
25 gr masła
1 łyżeczka cynamonu
50 gr suszonej żurawiny

Drożdże wsypujemy do miseczki, mieszamy z mlekiem, łyżką cukru i łyżeczką mąki, odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę cukru, sól, zaczyn drożdżowy, roztrzepane jajko i masło. Mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy przez 6 – 7 minut, żeby powstało elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 60 minut. Czekoladę z masłem i cynamonem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, wyłożony papierem do pieczenia i odrobinę posypany mąką, rozwałkowujemy na grubość 1 cm, nadając prostokątny kształt. Rozsmarowujemy nadzienie pozostawiając wolne brzegi na szerokość około 1,5 cm, posypujemy żurawiną, zwijamy roladę wzdłuż krótszego boku, kroimy ostrym nożem na kawałki grubości około 2,5 cm, układamy w tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, przecięciem do góry (niezbyt ścisło, bo ciasto jeszcze urośnie), przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 – 25 minut do tzw. suchego patyczka, wyjmujemy i odstawiam do ostygnięcia, przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem, smacznego 🙂

30 komentarzy do „DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI Z CZEKOLADĄ I ŻURAWINĄ

  1. Paulina P.

    Za słodyczami z czekoladą nie przepadam za bardzo, ale ciasto drożdżowe plus owoce to najlepsze co może być 🙂

    Odpowiedz

Skomentuj Kasia Futka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *