Nie trzeba lecieć do Nowego Jorku, ab spróbować nowojorskiego sernika. Sernik nowojorski jest lekki, kremowy i aksamitny. Sernik nowojorski po prostu rozpływa się w ustach. Dodatek soku z limonki sprawia, że ma fajny lekko słodko-kwaskowy smak. Przygotowywany na serku philadelphia i pieczony w kąpieli wodnej. Najczęściej piecze się go w tortownicy owiniętej szczelnie folią aluminiową, aby woda nie dostała się do środka. Można też użyć tak jak ja foremki aluminiowej. Sernik nowojorski serwuje się bez dodatków, ale ze świeżymi owocami lub czekoladą będzie jeszcze lepszy, ja przed podaniem polewam go rozpuszczoną białą czekoladą, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(spód)
165 gr ciastek (np. petitki)
75 gr stopionego masła
(masa serowa)
650 gr serka typu philadelpia w temperaturze pokojowej
125 gr cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 jajka w temperaturze pokojowej
80 ml soku z limonki (sok wyciśnięty z około 3 średnich limonek)
Herbatniki kruszymy w malakserze lub blenderze kielichowym, wlewamy masło, miksujemy przez chwilę do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Na dno tortownicy o średnicy 20 cm lub foremki aluminiowej kwadratowej o boku 20 cm wykładamy spód, łyżką wyrównujemy powierzchnię dociskając do dna i tworząc mały rant z boku. Formę wstawiamy do lodówki na godzinę. Do miski przekładamy serek, dodajemy cukier i miksujemy mikserem ręcznym lub stacjonarnym na małych obrotach przez około 4 – 5 minut, dodajemy po jednym jajku cały czas miksując, na koniec wlewamy sok z limonki i miksujemy jeszcze przez około 2 minuty, aby wszystkie składniki się połączyły (nie miksujemy długo, aby nie napowietrzać sernika). Przekładamy masę na spód, wyrównujemy powierzchnię, wkładamy formę z ciastem do większej formy, do której wlewamy gorącą wodę do połowy wysokości formy z ciastem, następnie obie formy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez około 1 godzinę, po 50 minutach możemy zajrzeć do sernika (cała powierzchnia sernika powinna być ścięta). Wyłączamy piekarnik, studzimy sernik przez 10 minut w piekarniku, następnie uchylamy drzwiczki i studzimy przez kolejne 10 minut. Wyjmujemy obie formy z piekarnika, formę z sernikiem wyjmujemy z kąpieli wodnej, stawiamy do ostygnięcia na kratce, następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podajemy sam lub z dodatkami, smacznego 🙂
Zjadłabym taki sernik
Serdecznie polecam 🙂
M
Trochę zachodu jest z tym pieczeniem w kąpieli, ale wart jest wysiłku. Uwielbiam sernik nowojorski.
Na pewno warto się skusić 🙂
M
mniam,kocham serniki!
Po co ja tu wchodziłam o tej godzinie, teraz ślinka cieknie. Chyba nie muszę mówić, że wygląda pysznie. Uwielbiam serniki ☺️.
Pozdrawiam serdecznie
Dziękuję bardzo 🙂
Gorąco polecam 🙂
M
Mmm, wygląda pysznie! Uwielbiam serniki 🙂
Bardzo apetyczny i orzeźwiający
Witaj ♡
Nigdy nie byłam w nowym jorku, ale sernika nowojorskiego chętnie bym spróbowała 🙂 Wygląda bardzo apetycznie, sam przepis jest wprost rewelacyjny!
Pozdrawiam cieplutko ♡
Dziękuję bardzo serdecznie 🙂
Pozdrawiam,
M
Kocham serniki, a Twój wygląda obłędnie smacznie! <3
Dziękuję bardzo 🙂
M
Kremowy, aksamitny i niezwykle smaczny. Trzy może cztery razy piekłam. Polewałam osłodzoną kwaśną śmietaną.
Serdecznie pozdrawiam:)
Super, tradycyjna wersja z polewą ze śmietany 🙂
M
O mniam, już czuję ten smak i to jak przyjemnie rozpuszcza się w ustach drażniąc swą słodyczą moje kubki smakowe 🙂
Jeszcze nigdy nie jadłam sernika Nowojorskiego. Wygląda mega apetycznie 🙂
wspaniale wygląda
Uwielbiam serniki, a NY-sernik to moj ulubiony. Cudowny, kremowy, pieknie Ci wyszedl 🙂
Robiłam sernik nowojorski – jest przepyszny 🙂