SERNIK NOWOJORSKI Z LIMONKĄ

przez | 14 grudnia 2020


Nie trzeba lecieć do Nowego Jorku, ab spróbować nowojorskiego sernika. Sernik nowojorski jest lekki, kremowy i aksamitny. Sernik nowojorski po prostu rozpływa się w ustach. Dodatek soku z limonki sprawia, że ma fajny lekko słodko-kwaskowy smak. Przygotowywany na serku philadelphia i pieczony w kąpieli wodnej. Najczęściej piecze się go w tortownicy owiniętej szczelnie folią aluminiową, aby woda nie dostała się do środka. Można też użyć tak jak ja foremki aluminiowej. Sernik nowojorski serwuje się bez dodatków, ale ze świeżymi owocami lub czekoladą będzie jeszcze lepszy, ja przed podaniem polewam go rozpuszczoną białą czekoladą, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(spód)
165 gr ciastek (np. petitki)
75 gr stopionego masła
(masa serowa)
650 gr serka typu philadelpia w temperaturze pokojowej
125 gr cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 jajka w temperaturze pokojowej
80 ml soku z limonki (sok wyciśnięty z około 3 średnich limonek)

Herbatniki kruszymy w malakserze lub blenderze kielichowym, wlewamy masło, miksujemy przez chwilę do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Na dno tortownicy o średnicy 20 cm lub foremki aluminiowej kwadratowej o boku 20 cm wykładamy spód, łyżką wyrównujemy powierzchnię dociskając do dna i tworząc mały rant z boku. Formę wstawiamy do lodówki na godzinę. Do miski przekładamy serek, dodajemy cukier i miksujemy mikserem ręcznym lub stacjonarnym na małych obrotach przez około 4 – 5 minut, dodajemy po jednym jajku cały czas miksując, na koniec wlewamy sok z limonki i miksujemy jeszcze przez około 2 minuty, aby wszystkie składniki się połączyły (nie miksujemy długo, aby nie napowietrzać sernika). Przekładamy masę na spód, wyrównujemy powierzchnię, wkładamy formę z ciastem do większej formy, do której wlewamy gorącą wodę do połowy wysokości formy z ciastem, następnie obie formy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez około 1 godzinę, po 50 minutach możemy zajrzeć do sernika (cała powierzchnia sernika powinna być ścięta). Wyłączamy piekarnik, studzimy sernik przez 10 minut w piekarniku, następnie uchylamy drzwiczki i studzimy przez kolejne 10 minut. Wyjmujemy obie formy z piekarnika, formę z sernikiem wyjmujemy z kąpieli wodnej, stawiamy do ostygnięcia na kratce, następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podajemy sam lub z dodatkami, smacznego 🙂

20 komentarzy do „SERNIK NOWOJORSKI Z LIMONKĄ

  1. Tabita

    Po co ja tu wchodziłam o tej godzinie, teraz ślinka cieknie. Chyba nie muszę mówić, że wygląda pysznie. Uwielbiam serniki ☺️.
    Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  2. Ayuna

    Witaj ♡
    Nigdy nie byłam w nowym jorku, ale sernika nowojorskiego chętnie bym spróbowała 🙂 Wygląda bardzo apetycznie, sam przepis jest wprost rewelacyjny!
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    Odpowiedz
  3. Dorota

    Kremowy, aksamitny i niezwykle smaczny. Trzy może cztery razy piekłam. Polewałam osłodzoną kwaśną śmietaną.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    Odpowiedz

Skomentuj Iwona Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *