EMPANADAS Z AROMATYCZNYMI PIECZARKAMI

przez | 15 listopada 2020


Empanadas, czyli danie w rodzaju pierogów smażonych lub pieczonych, popularne w różnych krajach Ameryki Łacińskiej. Można je spotkać w Argentynie, czy Chile, popularne są także w Meksyku. Empanadas mogą zawierać nadzienie z ziemniaków, sera lub dyni, ale chyba najpopularniejsze są te z mięsem. To jest wersja z aromatycznymi pieczarkami, doprawionymi wyrazistymi przyprawami. Przepisy na ciasto też mogą być różne, bardzo fajnie smakują empanadas z ciasta kruchego w wersji pieczonej, a nie smażonej i są też oczywiście zdrowsze. Empanadas to pyszna przekąska, najlepiej z ulubionym sosem, np. pomidorowym lub czosnkowym, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(ciasto)
250 gr mąki pszennej
110 gr bardzo zimnego masła (najlepiej włożyć do zamrażalnika na godzinę)
1 jajko
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 – 30 ml zimnej wody
(nadzienie)
250 gr pieczarek drobno pokrojonych
1 łyżka oleju
2 łyżeczki masła
1 mała cebula drobno pokrojona
1 łyżeczka czosnku w proszku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka cebuli w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku (lub więcej)
1 łyżeczka mąki pszennej
1 jajko na twardo obrane i drobno pokrojone
sól i pieprz

1 żółtko do smarowania ciasta

Zaczynamy od nadzienia. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżeczkę masła, dodajemy cebulę, lekko solimy, smażymy na małym ogniu przez 3 minuty, dodajemy pieczarki, smażymy mieszając przez około 5 minut na średnim ogniu, aż woda odparuje, dodajemy przyprawy, mieszamy, smażymy przez minutę, dodajemy łyżeczkę masła, posypujemy mąką, smażymy mieszając przez około 2 minuty, dodajemy jajko, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy rozgniatając jajko łyżką, odstawiamy do ostygnięcia.

Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia, dodajemy masło starte na tarce o dużych oczkach, mieszamy nożem lub widelcem, zagarniając do środka, aż uzyskamy grudki, dodajemy jajko i wodę, zagniatamy rękami szybko ciasto (możemy też zrobić ciasto w malakserze). Jak tylko składniki połączą się w ciasto, owijamy je w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki (nie wyrabiamy ciasta długo, bo stanie się twarde). Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość około 3 mm, wycinamy kółka o średnicy około 8 – 10 cm, brzegi smarujemy roztrzepanym żółtkiem przy pomocy pędzelka, na środek układamy czubatą łyżkę nadzienia i zlepiamy jak pierogi, brzegi możemy docisnąć końcem widelca, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch empanadas smarujemy żółtkiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około 25 – 30 minut. Podajemy z sosem. Smacznego 🙂

39 komentarzy do „EMPANADAS Z AROMATYCZNYMI PIECZARKAMI

  1. Luiza

    Dasz wiarę, że pierogi jako takie nauczyłam się lepić dopiero jak miałam 35 lat? Wcześniej robiłam tylko pieczone, z ciasta drożdżowego. A Twoja propozycja z pewnością warta jest wypróbowania – zarówno jeśli chodzi o ciasto jak i farsz 🙂 I właśnie nie z barszczykiem a sosem…

    Odpowiedz
  2. Himawan Sant

    In my country this Empanada dish is called ‘Pastel’.
    Also filled with small pieces of carrots and chicken roghurt.
    Greetings from Indonesia.

    Odpowiedz

Skomentuj Magda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *