PLACKI Z MASCARPONE

przez | 28 kwietnia 2020


Na śniadanie najczęściej jem owsiankę, ale jak chyba każdy z nas od czasu do czasu mam ochotę na coś innego. Małe puszyste placuszki z serkiem mascarpone świetnie sprawdzą się na śniadanie, można je też podać na podwieczorek lub po prostu przekąskę w ciągu dnia. Najlepiej smakują z jogurtem naturalnym i owocami, ale można je podać np. polane miodem lub syropem klonowym. Do ciasta dodałam rozpuszczone masło, dlatego można je smażyć bez tłuszczu na patelni teflonowej. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
250 gr mascarpone
2 jajka
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
2 łyżki roztopionego masła
1 łyżka oleju
150 gr mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka cukru pudru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

W misce mieszamy suche składniki: przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól. W drugiej misce miksujemy mascarpone, jajka, jogurt, masło, olej, dodajemy suche składniki i miksujemy do powstania gładkiego ciasta. Odstawiamy ciasto na 20 minut. Na rozgrzaną patelnię nakładamy placki (około 1,5 łyżki na jednego placka), smażymy na małym ogniu przez około 1 – 2 minuty z obu stron. Przekładamy na talerz i podajemy od razu z ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂

22 komentarze do „PLACKI Z MASCARPONE

  1. Katarzyna

    Przepis troszkę przypomina klasyczne pankejki. Chętnie wypróbuję patent z mascarpone. Pewnie są bardzo delikatne i serowe w smaku?

    Odpowiedz

Skomentuj Kasia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *