DOMOWA PIZZA Z MOZZARELLĄ I AWOKADO


Powrót po podróży to często trudny czas rozpakowywania walizek, prania, przeglądania zdjęć i odrobinę przygnębienia, że już po wszystkim. Pomyślałam, że fanie będzie upiec coś smacznego, ale nie słodkiego i wybrałam pizzę, tym bardziej, że zagniatanie ciasta drożdżowego zawsze działa na mnie relaksująco. Poza tym domowa pizza to zawsze dobry pomysł. Dodatki to typowo włoskie, czyli sos pomidorowy i mozzarella i odrobina Meksyku, czyli awokado. Pizza nie wymaga wysiłku, ważne tylko dobrze zagnieść ciasto i rozciągnąć je palcami, nie wałkować. Udało mi się kupić mąkę typu OO z jakiej robi się pizzę we Włoszech. Gorąco polecam 🙂

Przepis:
(2 pizze o średnicy 24 cm)
250 gr mąki pszennej (najlepiej typ 00)
7 gr drożdży instant
130 – 150 ml letniej wody
1/2 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy
(sos)
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 ząbek czosnku
1 łyżka pikantnego keczupu (opcjonalnie)
sól i pieprz

1 kulka mozzarelli
2 dojrzałe awokado

Najpierw przygotowujemy ciasto. Do wody dodajemy łyżeczkę mąki, cukier i drożdże, delikatnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wlewamy rozczyn i mieszamy najpierw drewnianą łyżką, dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto dłońmi lub mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego (hak) na walonych obrotach przez około 10 minut, aż powstanie elastyczne ciasto. Ciasto przekładamy do czystej miski, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy sos. Odsączone dokładnie pomidory miksujemy z drobno posiekanym czosnkiem i resztą składników na sos.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat, dzielimy na dwie części, z każdej formujemy kulkę, następnie rozciągamy palcami, układamy każdą część na okrągłej blaszce wysmarowanej olejem i rozciągamy, rozprowadzając palcami po całej powierzchni dna, zaczynając od środka, ciasto będzie lekko sprężynować, więc możemy chwilę odczekać i dalej rozciągać. Smarujemy sosem (możemy nie zużyć całego sosu, zależy jak dużo sosu lubimy na pizzy), układamy kawałki sera i kawałki awokado, odstawiamy na 5 minut i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni, pieczemy przez około 10 – 12 minut. Wyjmujemy i podajemy, smacznego 🙂

45 odpowiedzi do “DOMOWA PIZZA Z MOZZARELLĄ I AWOKADO”

  1. nie jadłam jeszcze pizzy z awokado! myślę, że to dobry sposób jeśli awokado okaże się nie tak dojrzałe jakbyśmy tego chcieli 😉
    bardzo ciekawy pomysł, koniecznie muszę wypróbować bo uwielbiam awokado

  2. Pizza, jak jej nie kochać 🙂
    i to awokado wygląda bardzo interesująco, muszę spróbować tej wersji, z takimi dodatkami, bo choć awokado też uwielbiam, to jeszcze go nigdy nie dodawałam do pizzy 🙂

Pozostaw odpowiedź Teresa Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.