DOMOWA PIZZA Z MOZZARELLĄ I AWOKADO

przez | 6 lutego 2020


Powrót po podróży to często trudny czas rozpakowywania walizek, prania, przeglądania zdjęć i odrobinę przygnębienia, że już po wszystkim. Pomyślałam, że fanie będzie upiec coś smacznego, ale nie słodkiego i wybrałam pizzę, tym bardziej, że zagniatanie ciasta drożdżowego zawsze działa na mnie relaksująco. Poza tym domowa pizza to zawsze dobry pomysł. Dodatki to typowo włoskie, czyli sos pomidorowy i mozzarella i odrobina Meksyku, czyli awokado. Pizza nie wymaga wysiłku, ważne tylko dobrze zagnieść ciasto i rozciągnąć je palcami, nie wałkować. Udało mi się kupić mąkę typu OO z jakiej robi się pizzę we Włoszech. Gorąco polecam 🙂

Przepis:
(2 pizze o średnicy 24 cm)
250 gr mąki pszennej (najlepiej typ 00)
7 gr drożdży instant
130 – 150 ml letniej wody
1/2 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy
(sos)
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 ząbek czosnku
1 łyżka pikantnego keczupu (opcjonalnie)
sól i pieprz

1 kulka mozzarelli
2 dojrzałe awokado

Najpierw przygotowujemy ciasto. Do wody dodajemy łyżeczkę mąki, cukier i drożdże, delikatnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wlewamy rozczyn i mieszamy najpierw drewnianą łyżką, dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto dłońmi lub mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego (hak) na walonych obrotach przez około 10 minut, aż powstanie elastyczne ciasto. Ciasto przekładamy do czystej miski, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy sos. Odsączone dokładnie pomidory miksujemy z drobno posiekanym czosnkiem i resztą składników na sos.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat, dzielimy na dwie części, z każdej formujemy kulkę, następnie rozciągamy palcami, układamy każdą część na okrągłej blaszce wysmarowanej olejem i rozciągamy, rozprowadzając palcami po całej powierzchni dna, zaczynając od środka, ciasto będzie lekko sprężynować, więc możemy chwilę odczekać i dalej rozciągać. Smarujemy sosem (możemy nie zużyć całego sosu, zależy jak dużo sosu lubimy na pizzy), układamy kawałki sera i kawałki awokado, odstawiamy na 5 minut i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni, pieczemy przez około 10 – 12 minut. Wyjmujemy i podajemy, smacznego 🙂

45 komentarzy do „DOMOWA PIZZA Z MOZZARELLĄ I AWOKADO

  1. SYS

    nie jadłam jeszcze pizzy z awokado! myślę, że to dobry sposób jeśli awokado okaże się nie tak dojrzałe jakbyśmy tego chcieli 😉
    bardzo ciekawy pomysł, koniecznie muszę wypróbować bo uwielbiam awokado

    Odpowiedz
  2. Teresa

    Zrobiłaś mi że naszła straszna ochota na pizze ,ja mam stary przepis od mamy to mam na dużą blachę pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Kamila

    Pizza, jak jej nie kochać 🙂
    i to awokado wygląda bardzo interesująco, muszę spróbować tej wersji, z takimi dodatkami, bo choć awokado też uwielbiam, to jeszcze go nigdy nie dodawałam do pizzy 🙂

    Odpowiedz
  4. Iwona

    O tak, powrót z daleka jest trudny. Najgorsza jest zmiana czasu o kilka godzin. Przez jakiś okres żyje się między czasami 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *