MEKSYKAŃSKI KURCZAK TINGA

Jestem w podróży po Chile, a to danie przygotowałam jeszcze w Meksyku. Kurczak tinga, to świetne danie, żeby wykorzystać mięso z rosołu. Często brakuje mi pomysłu na ugotowanego kurczaka, a w ten sposób można przygotować bardzo smaczny, pożywny i aromatyczny sos do tortilli. Warto też przygotować, jako dodatek sos guacamole i marynowaną czerwoną cebulę, które idealnie pasują do sosu. Nie chodzi o to, aby danie było pikantne, ale wielosmakowe i aby apetycznie się prezentowało. Sos można przygotować dzień wcześniej i odgrzać następnego dnia, wtedy jest jeszcze lepszy. Nam bardzo przypadło do gustu i na pewno będziemy do niego wracać. Gorąco polecam 🙂

Przepis:
(kurczak tinga)
1 cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
1 papryka (nie ma znaczenia, czy czerwona, zielona lub żółta), pokrojona w kostkę
1 ostra papryka bez nasion drobno pokrojona
2 łyżki oleju
1 łyżka kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki oregano
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
1/2 szklanki pasaty (przecieru pomidorowego)
sól i pieprz
szczypta cukru
posiekana kolendra
mięso ugotowanego kurczaka pokrojone na kawałki
(guacamole)
1 dojrzałe awokado
1 łyżka soku z limonki
1/2 małej cebuli bardzo drobno pokrojonej
sól
(marynowana cebula)
1 duża czerwona cebula pokrojona w cienkie półplasterki
1/2 szklanki octu jabłkowego
1/2 szklanki wody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru

Dodatki: podgrzane tortille

Zaczynamy od marynowanej cebuli. W rondlu zagotowujemy wodę, ocet, sól i cukier. Do szklanego słoika wkładamy cebulę, zalewamy marynatą i odstawiamy na około godzinę. W tym czasie przygotowujemy sos do kurczaka. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wkładamy cebulę i paprykę, lekko solimy i smażymy na średnim ogniu mieszając przez około 2 – 3 minuty, dodajemy czosnek i przyprawy, smażymy mieszając przez 2 minuty, dodajemy pomidory, przecier pomidorowy, mieszamy, przykrywamy i na małym ogniu dusimy przez 5 minut. Przekładamy do blendera kielichowego i miksujemy, przelewamy z powrotem na patelnię, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, dodajemy kawałki kurczaka, mieszamy, gotujemy na małym ogniu przez 5 minut, aby kurczak przeszedł smakiem sosu (jeśli sos jest zbyt rzadki gotujemy dłużej, żeby odparować wodę). Przed podaniem posypujemy kolendrą. Przygotowujemy guacamole, miąższ awokado rozgniatamy widelcem i mieszamy z pozostałymi składnikami. Danie podajemy z podgrzanymi tortillami. Smacznego 🙂

35 odpowiedzi do “MEKSYKAŃSKI KURCZAK TINGA”

  1. U nas często zajadamy tortille, więc spróbuję skorzystać z Twojego patentu. Zwłaszcza, że czasem nie ma pomysłu co zrobić z mięsem z rosołu. A takie dania “z recyklingu” zawsze są mile widziane 🙂

Pozostaw odpowiedź Sakuranko Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.