WIENIEC DROŻDŻOWY ZE SZPINAKIEM


Święta za nami, mam nadzieję, że ten czas spędziliście miło w rodzinnym gronie. Przed nami zbliżający się Sylwester i karnawał. Czas imprez, dlatego proponuję fajny przepis na drożdżowy wieniec ze szpinakiem. Pomysł podejrzany na innych blogach, który chciałam już dawno zrobić i teraz się udało. Wieniec bardzo ładnie wygląda i pysznie smakuje, myślę, że nawet tym, którzy za szpinakiem nie przepadają może się spodobać. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
350 gramów mąki pszennej lub orkiszowej tortowej
7 gramów suchych drożdży (1 opakowanie)
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
1 jajko w temperaturze pokojowej
75 gr masła stopionego i wystudzonego
150 ml letniego mleka
(farsz)
450 gr mrożonego szpinaku
1 łyżeczka masła
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
100 gr sera feta
25 gr parmezanu drobno startego
sól i pieprz

Drożdże wsypujemy do miseczki, mieszamy z mlekiem, cukrem i łyżeczką mąki, odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zaczyn drożdżowy, roztrzepane jajko i masło. Mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy przez 5 – 6 minut, żeby powstało elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 60 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy szpinak, lekko solimy i smażymy mieszając, aż się rozmrozi i woda odparuje, dodajemy czosnek, pokrojony w małą kostkę ser feta i parmezan. Mieszamy, aż ser się rozpuści, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, dzielimy na pół, każdą część rozwałkowujemy na okrąg średnicy około 25 – 26 cm (możemy przyciąć ciasto nożem, żeby miało ładny kształt), pierwszą część układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na środek wykładamy 2 łyżki nadzienia, resztę nadzienia przy brzegu okręgu, pozostawiając około 1 cm do brzegu. Na wierzchu układamy drugą część ciasta, zlepiamy brzegi obu kawałków ciasta, możemy docisnąć widelcem, środek z farszem przykrywamy małą miseczką lub dużą szklanką dnem do góry, ciasto od brzegu szklanki do brzegu ciasta kroimy ostrym nożem na około 3 cm paski, każdy pasek przekręcamy dwa razy i dociskamy koniec do blaszki z papierem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i gorące ciasto smarujemy 1 łyżeczką roztopionego masła. Podajemy ciepłe np. z barszczykiem lub ulubionym sosem. Smacznego 🙂

29 odpowiedzi do “WIENIEC DROŻDŻOWY ZE SZPINAKIEM”

  1. Wiem, że jest pyszny, bo i ja kiedyś taki szpinakowy wieniec zaserwowałam gościom na imieninowym spotkaniu. Byli zachwyceni i smakiem, i wyglądem.
    Serdecznie pozdrawiam:)

  2. Wygląda naprawdę apetycznie. I w sumie nie jest znowu tak trudny do wykonania… więc zdecydowanie do spróbowania:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂

Pozostaw odpowiedź Kinga Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.