DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI Z NADZIENIEM RODZYNKOWYM

przez | 7 listopada 2019


O moim uwielbieniu dla ciasta drożdżowego pisałam już nie raz. Myślę, że powodem jest wspomnienie dzieciństwa i babci, która co niedzielę piekła ciasto drożdżowe. Ja często piekę drożdżówki, a na takie ślimaczki miałam ochotę już od dawna. Zastanawiałam się nad nadzieniem i zamiast posypywania ciasta rodzynkami, zrobiłam nadzienie z rodzynek, z cynamonem i odrobiną nutelli. Dzięki temu ograniczyłam ilość cukru, bo słodycz rodzynek w zupełności wystarczy. Ślimaczki można też piec układając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ale takie pieczone w tortownicy i w efekcie zrośnięte ze sobą fajnie wyglądają, tworząc krąg, z którego każdy może sobie oderwać upatrzony kawałek 🙂 serdecznie polecam 🙂
Przepis:
(ciasto na tortownicę o średnicy 23 – 26 cm)
350 gramów mąki pszennej lub orkiszowej tortowej
7 gramów suchych drożdży (1 opakowanie)
szczypta soli
2 łyżki cukru
1 jajko w temperaturze pokojowej
75 gr masła stopionego i wystudzonego
150 ml letniego mleka
(nadzienie)
200 gr dużych rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka syropu klonowego
2 łyżki nutelli

Drożdże wsypujemy do miseczki, mieszamy z mlekiem, cukrem i łyżeczką mąki, odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zaczyn drożdżowy, roztrzepane jajko i masło. Mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy przez 5 – 6 minut, żeby powstało elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 60 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na pół godziny. Odlewamy wodę, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na jednolitą masę. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, wyłożony papierem do pieczenia i odrobinę posypany mąką, rozwałkowujemy na grubość 1 cm, nadając prostokątny kształt. Rozsmarowujemy nadzienie pozostawiając wolne brzegi na szerokość około 1,5 cm, które smarujemy wodą, zwijamy roladę, kroimy ostrym nożem na kawałki grubości około 2,5 cm, układamy w tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, przecięciem do góry (niezbyt ścisło, bo ciasto jeszcze urośnie), przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 – 25 minut do tzw. suchego patyczka, wyjmujemy i odstawiam do ostygnięcia. Smacznego 🙂

35 komentarzy do „DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI Z NADZIENIEM RODZYNKOWYM

  1. Klimaty Agness

    Ślimaczki wyglądają przepysznie 🙂 Ciasto drożdżowe robię bardzo rzadko, w sumie sama nie wiem czemu, bo jest naprawdę pyszne 🙂 Muszę koniecznie zrobić te ślimaczki 🙂
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    Odpowiedz
  2. Ewa

    Wspaniałe ślimaczki:) Ja się przekonuję do ciasta drożdżowego coraz bardziej i bardziej… i bardziej…. w sumie to uwielbiam je już na maksa 😀

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *