WANILIOWA PANNA COTTA Z KARMELIZOWANYMI FIGAMI


Panna cotta, czyli gotowana śmietanka, to klasyczny włoski deser. Jednak tym razem chciałam go przygotować w trochę inne wersji, więc zamiast śmietanki jest mleczko kokosowe z wanilią, a do tego pyszne karmelizowane figi. To trochę jak połączenie lata, czyli deseru na zimno z jesiennym akcentem w postaci ciepłych, słodkich fig. Można też użyć śliwek, ale myślę, że figi dodają elegancji. Fajnie wygląda i świetnie smakuje, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(3 – 4 porcje)
500 ml mleczka kokosowego
4 łyżeczki żelatyny w proszku rozpuszczone w 5 łyżkach gorącej wody
60 gr cukru (u mnie brzozowy)
1 laska wanilii
(karmelizowane figi)
3 – 4 figi (w zależności od liczby porcji)
1 łyżka masła
2 łyżki miodu

Do rondelka wlewamy mleko kokosowe, dodajemy cukier, ziarenka z laski wanilii przekrojonej wzdłuż na pół oraz samą laskę. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając aż cukier się rozpuści (nie gotujemy). Odstawiamy z ognia, wyjmujemy laskę wanilii, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy dokładnie rózgą lub mikserem, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Przelewamy do szklanych naczyń, odstawiamy do ostygnięcia i wstawiamy na noc do lodówki. Przed podaniem przygotowujemy karmelizowane figi. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy miód, wkładamy pokrojone na ćwiartki figi i smażymy przez około 2 minuty, delikatnie przekładając figi na obie strony. Figi układamy na wierchu panna cotty, dekorujemy miętą i podajemy. Smacznego 🙂

28 Replies to “WANILIOWA PANNA COTTA Z KARMELIZOWANYMI FIGAMI”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.