ŚLIWKI ZAPIEKANE Z MIODEM, CYNAMONEM I PŁATKAMI MIGDAŁÓW

przez | 11 września 2019


Sezon śliwkowy u mnie też się zaczął. Co roku przygotowuję śliwki pod kruszonką, a tym razem to trochę podobny przepis, ale dla leniuszków, którym się nie chce robić kruszonki, bo zamiast niej użyłam płatków migdałów. Do tego miód i cynamon i w ten mega łatwy sposób możemy przygotować fajny i prosty deser. Już podczas pieczenia w kuchni pięknie pachnie cynamonem, więc od razu robi się przytulnie i smacznie. Warto poszukać jak największych śliwek, moje były prawie wielkości mandarynek. Śliwki pod wpływem temperatury robią się bardzo słodkie i soczyste, po prostu pycha, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(na 1 porcję)
1 bardzo duża śliwka
2 łyżeczki miodu
1/2 łyżeczki cynamonu (lub więcej, według gustu)
2 łyżeczki płatków migdałów
1 kosteczka czekolady, starta na tarce o małych oczkach (opcjonalnie)

Śliwkę kroimy na pół, usuwamy pestkę, obie części posypujemy cynamonem, polewamy miodem, posypujemy płatkami migdałów, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 – 20 minut, aż migdały się przyrumienią, posypujemy czekoladą i podajemy od razu, smacznego 🙂

38 komentarzy do „ŚLIWKI ZAPIEKANE Z MIODEM, CYNAMONEM I PŁATKAMI MIGDAŁÓW

Skomentuj Beti Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *