Początek jesieni to pora na dynię. Uwielbiam ją, bo jest smaczna, bardzo uniwersalna, o pięknym kolorze i nadaje się i na zupę i na gulasz i nawet na ciasto. Tym razem zapraszam na zupę z dyni pieczonej, z dodatkiem papryki, cebuli i aromatycznych przypraw. Pożywna, zdrowa i rozgrzewająca, a do tego fajne paluchy z ciasta francuskiego z serem i szynką parmeńską. To super dodatek, fajnie chrupie i komponuje się z zupą. Przyjechałam nacieszyć się złotą polską jesienią, ale nie sądziłam, że będzie tak chłodno, więc zupa zdecydowanie przyda się teraz. Polecam gorąco 🙂
Przepis:
(zupa)
800 gr dyni w kawałkach (bez pestek i skóry)
1 cebula pokrojona na kawałki
4 obrane ząbki czosnku pokrojone na kawałki
1 czerwona papryka obrana i pokrojona na kawałki
1 średnia marchewka, obrana i pokrojona na kawałki
2 łyżki oliwy
około 700 ml bulionu
1 cm imbiru startego na tarce
1 łyżeczka kurkumy
szczypta ostrej papryki w proszku
sól i pieprz
1/2 szklanki mleczka kokosowego
(na 5 – 6 paluchów)
1 płat ciasta francuskiego
1 żółtko wymieszane z łyżeczką wody
2 łyżeczki musztardy
4 plasterki szynki parmeńskiej
100 gr ostrego żółtego sera drobno startego (u mnie cheddar)
Do naczynia żaroodpornego przekładamy warzywa i czosnek, dodajemy oliwę, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, pieczemy przez 45 minut. Przekładamy upieczone warzywa do garnka, dodajemy kurkumę i imbir, dolewamy bulion, gotujemy przez 10 minut, miksujemy na gładki krem, dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. W czasie, gdy warzywa się pieką przygotowujemy paluchy.
Rozwinięte ciasto francuskie smarujemy cienko musztardą, posypujemy połową sera, na jednej połowie układamy plasterki szynki, przykrywamy drugą połową, dociskamy, wierzch smarujemy żółtkiem, posypujemy połową pozostałego sera, składamy na pół, dociskamy, smarujemy żółtkiem, posypujemy pozostałym serem, ostrym nożem kroimy na 5 – 6 pasków, każdy skręcamy 2 – 3 razy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 20 – 25 minut (w zależności od tego jak chcemy je przyrumienić). Zupę podajemy z gorącymi paluchami, smacznego 🙂
Akurat za zupami kremami nikt u nas w domu nie przepada 🙂
To zdecydowanie coś dla mnie 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
M
już czas na dyniowe zupy:)
Tak, już czas 🙂
M
Śliczny kolore. wczoraj po raz pierwszy zjadłam pieczoną dynię <3
Na pewno była pyszne 🙂
M
Pycha,bardzo lubimy☺
Jest pyszna 🙂
M
Uwielbiam krem z dyni!
Moja ulubiona w sezonie letnim 🙂
Serdecznie polecam 🙂
M
Apetyczny ma kolor 🙂
Też uwielbiam ten kolor 🙂
M
To musi smakować 🙂 Pycha
Dziękuję bardzo 🙂
M
Jestem fanką wszelkich takich zup 🙂 Mniam 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
M
Od tygodnia zupa dyniowa za mną chodzi… tylko się przybrać nie mogę. Po maratonie pierogów myślałam, że na dynię już patrzeć nie będę mogła. Ale chyba jutro się zmotywuję. Zapowiada się cudownie!
Gorąco polecam 🙂
M
Moja znajoma ostatnio poczęstowała mnie zupą z dyni i była zaskakująco smaczna 🙂
Polecam serdecznie, warto się skusić 🙂
M
Cudowna zupka 🙂
Paluchy francuskie lubię 😛
Pieczone warzywa dają świetny smak zupie 🙂
Tak, też tak myślę 🙂
M
apetyczna zupa
Mniami. Czas na dynię. Muszę otworzyć sezon w swojej kuchni. 🙂