WEGAŃSKI KREM CZEKOLADOWY Z BATATÓW


W poprzednim daniu smażyłam bataty z tequilą i limonką. Dzisiaj jeszcze raz bataty, ale w zupełnie innym wydaniu, bo w kremie czekoladowym. Podobny krem czekoladowy robiłam z awokado, mnie bardzo smakował, ale wiem, że nie wszyscy lubią posmak awokado. Pieczone bataty świetnie spisały się w tym kremie, właściwie są niewyczuwalne, a krem jest lekki i smaczny. Słodyczy dodają rodzynki, chociaż można też wykorzystać daktyle. Krem fajnie smakuje z pieczywem lub naleśnikami. Zachęcam serdecznie do spróbowania 🙂

Przepis:
2 małe bataty (o łącznej wadze około 250 gr)
40 gr rodzynek
1 łyżka oleju kokosowego rozpuszczonego
1 łyżka kakao
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
Rodzynki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy. Bataty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnik nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Obieramy bataty ze skórki i miksujemy z odsączonymi rodzynkami i pozostałymi składnikami. Podajemy od razu lub przekładamy do zakręcanego pojemnika i przechowujemy w lodówce do 3 dni. Smacznego 🙂

39 odpowiedzi do “WEGAŃSKI KREM CZEKOLADOWY Z BATATÓW”

  1. Świetny przepis! Na pewno z niego skorzystam. Może dorzucę garść uprażonych orzechów laskowych, żeby upodobnić krem do nutelli, którą uwielbiają moje wnuki:)

Pozostaw odpowiedź Di bloguje Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.