KREM Z BROKUŁÓW Z SEREM I PRAŻONYMI PŁATKAMI MIGDAŁÓW


To prosta zupa, którą zrobicie w mniej, niż pół godziny. Aksamitny krem brokułowy o fajnym kolorze, urozmaicony dodatkiem chrupiących prażonych płatków migdałów, serem, natką pietruszki i kleksami jogurtu greckiego. Bardzo prosta i lekka, a jednocześnie pożywna zupa. Ja robię z mrożonych brokułów, bo szybciej się gotują, ale można też użyć świeżego brokuła. Właściwie to dodatki wpływają na fajny wygląd i smak tej zupy. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
2 średnie ziemniaki, pokrojone w kostkę
1 duża posiekana cebula
450 gr mrożonych brokułów
3 ząbki czosnku posiekane
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
sól i pieprz
około 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego

Dodatki: natka pietruszki, uprażone płatki migdałów, ser kozi lub feta, jogurt grecki
W dużym rondlu rozpuszczamy masło i oliwę, dodajemy cebulę, czosnek, ziemniaki, lekko solimy i smażymy na średnim ogniu około 3 minuty. Dodajemy rosół i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. Następnie wkładamy brokuły, przykrywamy i gotujemy około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy dokładnie zupę, wlewamy na talerze i dekorujemy dodatkami. Smacznego 🙂

23 Replies to “KREM Z BROKUŁÓW Z SEREM I PRAŻONYMI PŁATKAMI MIGDAŁÓW”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.