KREM Z BROKUŁÓW Z SEREM I PRAŻONYMI PŁATKAMI MIGDAŁÓW

przez | 26 sierpnia 2019


To prosta zupa, którą zrobicie w mniej, niż pół godziny. Aksamitny krem brokułowy o fajnym kolorze, urozmaicony dodatkiem chrupiących prażonych płatków migdałów, serem, natką pietruszki i kleksami jogurtu greckiego. Bardzo prosta i lekka, a jednocześnie pożywna zupa. Ja robię z mrożonych brokułów, bo szybciej się gotują, ale można też użyć świeżego brokuła. Właściwie to dodatki wpływają na fajny wygląd i smak tej zupy. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
2 średnie ziemniaki, pokrojone w kostkę
1 duża posiekana cebula
450 gr mrożonych brokułów
3 ząbki czosnku posiekane
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
sól i pieprz
około 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego

Dodatki: natka pietruszki, uprażone płatki migdałów, ser kozi lub feta, jogurt grecki
W dużym rondlu rozpuszczamy masło i oliwę, dodajemy cebulę, czosnek, ziemniaki, lekko solimy i smażymy na średnim ogniu około 3 minuty. Dodajemy rosół i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. Następnie wkładamy brokuły, przykrywamy i gotujemy około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy dokładnie zupę, wlewamy na talerze i dekorujemy dodatkami. Smacznego 🙂

23 komentarze do „KREM Z BROKUŁÓW Z SEREM I PRAŻONYMI PŁATKAMI MIGDAŁÓW

  1. Agnieszka

    Takie zupy uwielbiam zimą- wtedy to niezła bomba witaminowa! Dodatek migdałów robi dobrą, aromatyczną robotę.
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂

    Odpowiedz

Skomentuj Agnieszka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *