To prosta zupa, którą zrobicie w mniej, niż pół godziny. Aksamitny krem brokułowy o fajnym kolorze, urozmaicony dodatkiem chrupiących prażonych płatków migdałów, serem, natką pietruszki i kleksami jogurtu greckiego. Bardzo prosta i lekka, a jednocześnie pożywna zupa. Ja robię z mrożonych brokułów, bo szybciej się gotują, ale można też użyć świeżego brokuła. Właściwie to dodatki wpływają na fajny wygląd i smak tej zupy. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
2 średnie ziemniaki, pokrojone w kostkę
1 duża posiekana cebula
450 gr mrożonych brokułów
3 ząbki czosnku posiekane
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
sól i pieprz
około 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
Dodatki: natka pietruszki, uprażone płatki migdałów, ser kozi lub feta, jogurt grecki
W dużym rondlu rozpuszczamy masło i oliwę, dodajemy cebulę, czosnek, ziemniaki, lekko solimy i smażymy na średnim ogniu około 3 minuty. Dodajemy rosół i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. Następnie wkładamy brokuły, przykrywamy i gotujemy około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy dokładnie zupę, wlewamy na talerze i dekorujemy dodatkami. Smacznego 🙂
Wygląda apetycznie 🙂
Serdecznie dziękuję 🙂
M
Śliczny kolorek 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Smaczna zupa-krem,lubię takie szybko się robi 🙂
Tak to duża zaleta takich zup, pozdrawiam 🙂
M
Dawno nie gotowałam zupy brokułowej. Twoja wygląda bardzo apetycznie:)
To może się skusisz, polecam 🙂
M
Takie zupy uwielbiam zimą- wtedy to niezła bomba witaminowa! Dodatek migdałów robi dobrą, aromatyczną robotę.
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂
Dziękuję serdecznie 🙂 pozdrawiam 🙂
M
Cudownie wygląda, tez taki robię ☺
Bardzo dziękuję 🙂
M
Ten kolorek mnie kusi strasznie 🙂
Warto spróbować, polecam gorąco 🙂
M
brzmi wybornie…. chyba wypróbuję ten recept, kusi mnie…
Super, serdecznie polecam 🙂
M
jak pięknie podana
Dziękuję bardzo 🙂
M
Uwielbiam brokuły i zupy krem. Pyszności!
Ale smakowitości 🙂 Zapowiada się mega pysznie!
Ależ ta zupka wygląda apetyczne 🙂 chyba będę tu częściej zaglądać 🙂
Zupa brokułowa sama w sobie jest mdła, więc dodatek ostrzejszego sera jest świetny 🙂
Za zupę brokułową dałabym się pokroić, a Twoja wygląda rewelacyjnie! <3