BATATY Z TEQUILĄ I LIMONKĄ

przez | 21 sierpnia 2019


Bataty z tequilą i limonką to proste danie, a jego składniki od razu kojarzą się z Meksykiem. Dla mnie to trochę taka potrawa przygotowywana, gdy lodówka pusta, a jeść się chce. Można bataty zastąpić też zwykłymi ziemniakami, a limonkę cytryną, ale tequili nie da się zastąpić 🙂 Potrawa pasuje na kolację lub jako dodatek do obiadu. Jak na tak małą liczbę składników, danie ma dużo charakteru i smaku. Serdecznie polecam 🙂

Przepis:
(1 – 2 porcje)
4 małe bataty (o łącznej wadze około 500 gr)
1 łyżka oleju
50 gr masła
1 łyżeczka cukru
2 łyżki tequili
1 łyżka soku z limonki
sól i pieprz
plasterki limonki do dekoracji
Obrane bataty kroimy w poprzek na plastry o grubości około 1 cm. Na dużej patelni teflonowej rozgrzewamy olej i masło, układamy bataty w jednej warstwie i smażymy na małym ogniu przez 10 minut, posypujemy cukrem, odwracamy na drugą stronę, smażymy 8 minut, odwracamy jeszcze raz, smażymy 2 minut, podkręcamy ogień, wlewamy tequilę, smażymy na dużym ogniu przez 1 -2 minuty, żeby alkohol wyparował, przekładamy bataty na talerz, skrapiamy sokiem z limonki, doprawiamy sporo solą i pieprzem, dekorujemy plasterkami limonki i od razu podajemy. Smacznego 🙂

26 komentarzy do „BATATY Z TEQUILĄ I LIMONKĄ

  1. Kasia Futka

    O mniam! Podoba mi się to połączenie! 🙂 Tequila jest jednym z moich ulubionych trunków. Koleżanka przywiozła mi jakiś wyjątkowy gatunek z wakacji w Meksyku 😀 Zrobię! Ciekawa jestem jak smakują bataty w takim wydaniu 🙂

    Odpowiedz
  2. Ayuna

    Wyglądają smakowicie! Naprawdę rzadko jem bataty, cóż, musze przyznać że w takiej formie wyglądają bardzo kusząco 🙂
    Pozdrawiam ciepło ♡

    Odpowiedz

Skomentuj Magda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *