LEKKI KREM MORELOWY

przez | 30 czerwca 2019


Truskawki się kończą, ale mamy dojrzałe morele, które ja bardzo lubię i zawsze czekam z niecierpliwością, aż się pojawią. Upały sprawiają, że najbardziej smakują mi typowo letnie desery, bez pieczenia. Podobny deser przygotowywałam z malin, a dzisiaj wersja morelowa. To coś w rodzaju lekkich mini serniczków z moreli i serka mascarpone, podane w szklanych naczyniach, w smaku przypominają odrobinę piankę. Łatwe i bardzo smaczne, idealne na deser bez pieczenia w gorące dni. Można je udekorować owocami lub bitą śmietaną, ale bez dodatków też świetnie smakują, serdecznie polecam 🙂
Przepis:
(3 porcje)
350 gr moreli
2 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki wody
125 gr mascarpone
50 gr drobnego cukru (u mnie brzozowy)
2 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki gorącej wody

Morele kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki, wrzucamy do rondelka, dodajemy cukier, sok z cytryny, sok z pomarańczy, wodę i gotujemy mieszając przez około 10 minut, aż morele się rozpadną. Przecieramy przez sitko, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia. Mascarpone delikatnie miksujemy, dodajemy masę morelową i miksujemy do połączenia składników. Przekładamy do szklanych naczyń i wkładamy na noc do lodówki. Przed podaniem możemy udekorować, u mnie tylko listki mięty. Smacznego 🙂

17 komentarzy do „LEKKI KREM MORELOWY

  1. Dorota

    Uwielbiam wszelkie desery z dodatkiem owoców. Twój krem wygląda przepysznie. Ostatnio kupiłam maszynkę do lodów i wykorzystuję ją nieustannie. Szczególnym powodzeniem cieszą się lody owocowe właśnie.

    Odpowiedz

Skomentuj Marcepanowa kuchnia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *