FRANCUSKI CHLEBEK “FOUGASSE”


Mamy chwilowe ochłodzenie, więc można odpalić piekarnik i upiec coś fajnego. Fougasse to rodzaj chleba, podobno zwyczajowo pieczonego w Prowansji, chociaż ja się z nim tam nie spotkałam. Początkowo Fougasse były stosowane do obliczania temperatury pieców chlebowych, opalanych drewnem. Piekarze wsadzali je do pieców, a na podstawie czasu, jaki zabierało ich upieczenie, obliczali temperaturę, zanim wstawili do nich zwykłe chleby. Chlebek powinien przypominać liść lub kłos zboża. Mój może nie jest idealny, ale za to smakuje pysznie. To prosty chlebek, do którego można dodać zioła lub oliwki, ja dodałam oregano i grubą sól himalajską. Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu, gdy odrywa się kawałki chlebka i macza w oliwie. Warto spróbować 🙂

Przepis:
na 1 sztukę

250 gr mąki pszennej chlebowej
4 gr suchych drożdży
175 ml letniej wody
2 łyżki oliwy
1,5 łyżeczki soli
szczypta cukru
około 1 łyżeczki ulubionych ziół (u mnie oregano)

Dodatki: odrobina oliwy do posmarowania wierzchu ciasta, zioła, sól

Do miksera przesiewamy mąkę, dodajemy sól, drożdże i cukier, mieszamy końcówką do ciasta drożdżowego (hak), dodajemy oliwę i 3/4 wody, mieszamy na wolnych obrotach, gdy ciasto zacznie się formować dodajemy resztę wody, zwiększamy obroty do średnich i miksujemy przez 7 minut, pod koniec dodajemy zioła. Przekładamy ciasto do czystej miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia posypanym odrobiną mąki, rozciągamy ciasto na grubość około 1 – 1,5 cm formując owalny kształt liścia. Ostrym nożem robimy dwa pionowe nacięcia jedno pod drugim, następnie po 5 – 6 nacięć z każdego boku, pozostawiamy na około 20 minut, smarujemy wierzch oliwą, posypujemy ziołami i solą. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, na dnie ustawiamy naczynie z gorąco wodą, wstawiamy blachę z chlebem i pieczemy przez około 17 – 20 minut. Smacznego 🙂

21 Replies to “FRANCUSKI CHLEBEK “FOUGASSE””

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.