DORSZ Z ZIEMNIAKAMI I POREM, W SOSIE BESZAMELOWYM


Dorsz to smaczna i łatwo dostępna ryba. Można go przygotować na wiele sposobów, upiec, usmażyć lub ugotować. Dzisiaj zapraszam na dorsza z dodatkiem ziemniaków, pora i aksamitnego sosu beszamelowego z odrobiną gałki muszkatołowej. To proste danie, nie wymaga dużo pracy, pasuje na domowy, rodzinny obiad. Można jeszcze podać kawałek świeżego chleba do wycierania sosu z talerza, ja bardzo lubię tak robić. Serdecznie polecam 🙂

Przepis:
600 gr polędwicy z dorsza
4 średnie ugotowane ziemniaki
1 duży por (biała i jasnozielona część)
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka oliwy
sól i pieprz
(sos beszamelowy)
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
sól i pieprz

Do dekoracji: posiekany koperek
Najpierw zaczniemy od pora. W garnku rozgrzewamy masło i oliwę, dodajemy pora pokrojonego w małą kostkę, lekko solimy, smażymy na małym ogniu przez około 2 minuty, dodajemy łyżkę wody, mieszamy, przykrywamy i dusimy przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, żeby por się nie przypalił. Teraz sos beszamelowy. Na patelni lub w dużym rondlu roztapiamy masło, dodajemy mąkę, szczyptę soli, mieszamy łyżką smażąc przez około minutę na gładką masę, jak zasmażkę, zestawiamy z ognia, dolewamy mleko, mieszając rózgą, gotujemy na małym ogniu, żeby sos zgęstniał, jak budyń (około 10 minut). Odstawiamy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Do sosu dodajemy pokrojoną na 2 cm kawałki rybę, gotujemy przez 4 – 5 minut, dodajemy pokrojone w dużą kostkę ziemniaki i duszonego pora, mieszamy, gotujemy minutę, aby ziemniaki się zagrzały. Posypujemy koperkiem i od razu podajemy. Smacznego 🙂

24 odpowiedzi do “DORSZ Z ZIEMNIAKAMI I POREM, W SOSIE BESZAMELOWYM”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.