DOMOWA BAGIETKA

przez | 28 kwietnia 2019

Bagietka to pieczywo, które najbardziej kojarzy się z Francją. W każdym francuskim mieście, prawie na każdym rogu można znaleźć „Boulangerie” i kupić świeżą i chrupiącą bagietkę. W domowych warunkach trudno uzyskać efekt identyczny, jak ten z piekarni, gdzie piecze się je w specjalnych piecach chlebowych, ale i tak warto spróbować. Pyszna bagietka, chrupiąca na wierzchu i miękka w środku, najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu. Świetnie pasuje zarówno do słonych jak i słodkich dodatków. Przepis jest prosty, a pieczywo pyszne, gorąco polecam 🙂

Przepis:
(na 2 małe bagietki)
250 gr mąki pszennej chlebowej
7 gr soli (1,5 łyżeczki)
5 gr suchych drożdży (1 łyżeczka)
3 gr cukru (1/2 łyżeczki)
180 ml letniej wody
olej do posmarowania stolnicy


W misce miksera mieszamy przesianą mąkę z drożdżami, cukrem i solą, dodajemy ¾ ilości wody, mieszamy na wolnych obrotach używając końcówki jak do ciasta drożdżowego (hak), gdy ciasto zacznie się formować, dodajemy pozostałą wodę i mieszamy dalej na średnich obrotach przez około 5 – 6 minut. Przekładamy ciasto do czystej miski posmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 – 1,5 godziny. Przekładamy ciasto na blat lub stolnicę posmarowaną olejem, dzielimy na 2 części, każdą delikatnie formujemy dłońmi posypanymi mąką w okrągły placek, następnie boki nakładamy jeden na drugi i zwijamy w rulon, dalej rolujemy palcami w wałek o długości około 35 cm. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy bagietkami tworzymy z papieru coś na kształt foremki, aby trzymały kształt. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, przy czym na dole piekarnika ustawiamy żaroodporne naczynie z wodą, aby powstała para. Przed włożeniem blachy z bagietkami do piekarnika, nacinamy je kilka razy ostrym nożem na ukos na głębokość około 0,5 cm, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 – 25 minut, aż staną się przyrumienione. Wyjmujemy, czekamy około 10 minut, żeby trochę ostygły. Smacznego 🙂

19 komentarzy do „DOMOWA BAGIETKA

  1. Kuchcik gotuje

    Bagietki wyglądają rewelacyjnie 🙂 Dawno już nie robiłam domowego pieczywa. Skusiłaś mnie i chyba też upiekę jakiś chlebek lub bułeczki 🙂

    Odpowiedz

Skomentuj Magda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *