MAKARON Z BROKUŁOWYM PESTO

przez | 9 stycznia 2019


Od czasu do czasu dopada mnie lenistwo i bardzo nie chce mi się gotować. Najczęściej trwa to kilka dni i jedynym wyjściem pozostaje makaron. Po pierwsze dlatego, że makaron mogę jeść przez cały rok, a po drugie jego przygotowanie nie wymaga dużego wysiłku. Tym razem dodatki to przede wszystkim brokuł i ser. Jeśli przerazi Was w składnikach kilka anchois, to zapewniam, że danie nie zalatuje rybą i jest bardzo smaczne. Serdecznie polecam 🙂

Przepis:
300 gr makaronu
1 brokuł
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
5 filecików anchois
sok z 1/2 cytryny
125 gr kremowego serka, np. philadelphia
40 gr tartego parmezanu
sól i pieprz

Brokuł dzielimy na różyczki, łodygę kroimy na kawałki, przekładamy do malaksera i rozdrabniamy na małe kawałki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wkładamy anchois, smażymy na małym ogniu mieszając przez około 1 – 2 minuty, aż zaczną się rozpadać, dodajemy drobno pokrojony czosnek, mieszamy, dodajemy brokuł, mieszamy, dolewamy 1/2 szklanki wody, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Dodajemy serek, sok z cytryny i 2/3 parmezanu, mieszamy, żeby serek się połączył z resztą składników, przykrywamy i odstawiamy z ognia. Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy zachowując 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu, przekładamy makaron na patelnię z sosem, dolewamy wodę, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, podajemy posypany pozostałym parmezanem, możemy też lekko skropić oliwą. Smacznego 🙂

18 komentarzy do „MAKARON Z BROKUŁOWYM PESTO

Skomentuj Agnieszka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *