FAVA – GRECKA PASTA Z GROCHU

przez | 5 stycznia 2019


Wracam po przerwie świątecznej z bardzo smaczną pastą. Przepis pochodzi z Santorini i tam właśnie będąc niedawno miałam okazję pierwszy raz jej spróbować. Trochę przypomina hummus, ale według mnie jest delikatniejsza, a jednocześnie wyraźnie czuć smak grochu. To jest klasyczny przepis, bez dodatków, ale oczywiście można ją wzbogacić, np. czosnkiem albo ulubionymi ziołami. Na Santorini jadłam favę z dodatkiem karmelizowanej czerwonej cebuli, pomidorków koktajlowych i chlebka pita. Warto spróbować, serdecznie polecam 🙂

Przepis:
400 gr żółtego grochu łuskanego
2 cebule
2 listki laurowe
sok z 1 cytryny
1/4 szklanki oliwy
sól i pieprz

Groch płuczemy na sitku zimną wodą, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, przykrywamy i odstawiamy na noc do namoczenia. Groch odcedzamy, zalewamy zimną wodą, aby był całkiem pokryty, dodajemy listki laurowe i obrane cebule pokrojone na ćwiartki (uwaga – nie solimy). Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia, usuwamy łyżką pianę z wierzchu, gotujemy na małym ogniu przez około godzinę. Przecedzamy, usuwamy listki laurowe, miksujemy na gładko z dodatkiem soku z cytryny i oliwy (można dodać więcej oliwy, jeśli chcecie). Doprawiamy sporą ilością soli i pieprzu. Wierzch możemy skropić oliwą. Smacznego 🙂

34 komentarze do „FAVA – GRECKA PASTA Z GROCHU

  1. Dorota

    Na pewno skorzystam z tego przepisu. I to już niebawem. Od jakiegoś czasu nie kupuję żadnych wędlin, więc kanapki smaruję najróżniejszymi pastami i serkami.
    Bardzo chciałabym wrócić do Grecji. Fajna pora na wyjazd. Nie za ciepło, ale pewnie słonecznie. Pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  2. Renata

    zapisuję do wypróbowania- bardzo lubimy wszelkie smarowidełaka a ta pasta wygląda bardzo ciekawie:)
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku życzę i pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *