PIECZONE PIEROGI Z NADZIENIEM GRZYBOWYM

przez | 20 listopada 2018

Do świąt pozostał miesiąc i powoli zaczynam przygotowania, przede wszystkim zastanawiam się nad fajnymi daniami, w których oczywiście ważna jest tradycja, ale nie zawsze w klasycznej formie. Jednym z takich dań są pierogi, lubię takie tradycyjne z kapustą i grzybami, ale lubię też zaskakiwać trochę innymi wersjami. Takie pieczone pierogi pysznie smakują z powodu lekkiego i chrupiącego ciasta twarogowego, a po drugie z powodu nadzienia z grzybów. Smaczne i na ciepło i na zimno, pasują do barszczyku albo podane z sosem czosnkowym. Niezwykle proste składniki, a bardzo fajny efekt. Spróbujcie konieczne, polecam gorąco 🙂
Przepis:
(ciasto na pierogi)
250 gr twarogu
125 gr masła
250 gr mąki pszennej lub orkiszowej tortowej
1 łyżeczka soli
(nadzienie)
50 gr suszonych grzybów
2 łyżki masła
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka tymianku
sól i pieprz

Zaczynamy od farszu. Do małego garnka wkładamy grzyby, zalewamy gorącą wodą, żeby grzyby były przykryte i odstawiamy na 30 minut. Odcedzamy grzyby, zostawiając 2 – 3 łyżki wody, w której się moczyły i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, lekko solimy i smażymy na małym ogniu mieszając przez około 2 – 3 minuty, żeby cebula zmiękła. Dodajemy grzyby z pozostawioną wodą, doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem, mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 10 minut, odkrywamy, smażymy mieszając jeszcze przez 2 – 3 minuty, aby odparować nadmiar wody, przykrywamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Teraz zabieramy się za ciasto. Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy masło pokrojone na kawałki, sól i mąkę. Zagniatamy elastyczne ciasto (ja robię to w malakserze). Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Wyjmujemy ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy, jak na pierogi, wycinamy szklanką koła, na każde nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy (ja jeszcze widelcem naciskam na brzegi). Pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 – 20 minut, aż będą rumiane. Smacznego 🙂

17 komentarzy do „PIECZONE PIEROGI Z NADZIENIEM GRZYBOWYM

  1. Dorota

    Bardzo podoba mi się Twój przepis. Może i ja w tym roku zaskoczę gości pieczonymi pierogami? Wyglądają wyjątkowo apetycznie:)

    Odpowiedz
  2. Małgosia D

    Dziękuję za ten przepis, pierożki wyszły wspaniałe! Trudno było ograniczać ich spożywanie ;).

    Odpowiedz

Skomentuj Ewa Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *