Wcześniej przygotowywałam wolno pieczoną łopatkę wieprzową i była bardzo pyszna, choć też bardzo czasochłonna. Teraz wybrałam udziec z indyka, którego przygotowanie jest trochę krótsze, a mięso pyszne, aromatyczne i rozpływające się w ustach. Do pieczenia użyłam pierwszy raz niedawno kupionego naczynia „tagine”, ale możecie użyć zwykłego naczynia żaroodpornego. Bardzo jestem zadowolona z tego naczynia, sprawdziło się w 100 %, a do tego pięknie wygląda na stole. Takie mięso można podać z ryżem lub makaronem, ale świetnie też sprawdzi się, jako dodatek do tortilli lub do kanapek z podpieczonymi na grillu bułkami. Takie danie z powodzeniem zastąpi obiad, a składniki kanapki zależą od tego co lubimy. Polecam bardzo gorąco 🙂
Przepis:
1 udziec z indyka bez kości o wadze 1 kg
(marynata)
3 łyżki oleju
1 łyżka octu winnego
2 łyżeczki mielonego kminku
2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki pieprzu
3 ząbki czosnku
Dokładnie mieszamy składniki marynaty, mięso kroimy na 3 – 4 kawałki i nacieramy marynatą, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, dodajemy czosnek, przykrywamy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 2,5 godziny. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie podajemy mięso porwane na kawałki dwoma widelcami. Smacznego 🙂
Moja Mama lubi indyka 😉
Polecam dla mamy 🙂
M
To musi być pyszne! 🙂
Dziękuję, warto się skusić 🙂
M
uwielbiam udziec z indyka, pełnia smaku:)
Udziec świetnie smakuje 🙂
M
Bardzo lubię takie mięsko
Pyszna propozycja
Dziękuję i polecam serdecznie 🙂
M
Jaaaaa zjadłabym 😀
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Ale bym zjadłam taki kawałeczek mięska 🙂 Pieczone i z indyka moje ulubione 🙂
Super, gorąco polecam 🙂
M
Brzmi przepysznie!!
lubię indyka i chętnie wypróbuję przepis:)
Bardzo się cieszę 🙂
M
Indycze udo jest chyba moim ulubionym gatunkiem mięsa. Zwykle duszę na patelni z dodatkiem musztardy dijon, oliwy z oliwek, tymianku, soli i pieprzu. Smak jest wyjątkowy. Przy najbliższej okazji wypróbuję Twój przepis. Jestem bardzo ciekawa smaku w tym wydaniu.
Nie posiadam tagine, ale kilkakrotnie jadłam różne potrawy przygotowane w ty naczyniu podczas pobytu w Maroku. Pycha:)
Super, ciekawa jestem Twojej opinii 🙂
M
Tą bułę na końcu niejedna osoba chętnie by porwała z talerza jak tylko byś się odwróciła 😀
Ha ha 🙂
M
Uwielbiam 🙂 świetny dodatek do kanapek, burgerów czy pizzy 🙂
Tak zgadza się 🙂
M
Podoba mi się to mięsko! Pyszne musi być. Szczególnie zimne do kanapki, będzie rewelacyjne 🙂
Dziękuję, warto spróbować 🙂
M
Dawno nie piekłam żadnego mięsa, ale idzie zimno, będzie więcej okazji 😉
Tak, pogoda coraz bardziej jesienna, coś treściwego się przyda 🙂
M
Mięso wygląda bardzo smakowicie 🙂 Indyk lubi powolne pieczenie i pewnie to naczynie świetnie się sprawdza.
Dziękuję bardzo 🙂
M
Muszę koniecznie zrobić, bo bardzo lubię mięso z udźca indyczego!
Super, bardzo zachęcam 🙂
M
Pyszne mięsko ☺
Takie mięsko na pewno smakuje wyśmienicie 😀 Chętnie zjadłabym właśnie je w takiej bułeczce 🙂 Pycha!
Gorąco polecam 🙂
M
Super wpis kochana :* <3
Jestem tu nowa 🙁 Blog <3
Jeśli się spodoba proszę o follow <3 :* :*
Kanapeczka wygląda bosko! Marzy mi się naczynie do tagine, ale nie wiem czy umiałabym je ogarnąć 😀
Na pewno dasz radę, to naczynie samo piecze 🙂
M
mniam <3 wygląda i pewnie smakuje obłędnie!
Naczynie wygląda pięknie i mięso w nim upieczone na pewno jest wspaniałe. Chętnie piekę w glinianym garnku, bo ma lepszy smak 🙂
Super, ciekawa jestem mięsa pieczonego w glinianym garnku 🙂
M
Wow! Ale apetycznie wygląda 🙂
Zjadłabym, coś cudnego.
chyba pamiętam Two przepis na łopatkę…długo pieczone mięso jest super delikatne i niezwykle smaczne. szkoda tylko, że tak długo trzeba je przygotowywać
Tak, wcześniej piekłam w ten sposób łopatkę, indyk też fajnie smakuje, polecam 🙂
M
Uwielbiam 🙂
Ale pysznośći! Doskonałe mięsko <3
ale pyszności!!!!
Apetycznie wygląda. Nie jadłam tak przygotowanego indyka.
Przepis do wypróbowania, koniecznie!
Robię już trzeci raz, używam więcej wędzonej papryki i piekę dłużej w niższej temperaturze. Przepis jest bardzo dobry, udziec z indyka to teraz moje ulubione mięso 🙂
Ogromnie się cieszę, że to danie smakuje 🙂
Pozdrawiam bardzo serdecznie 🙂
M