1
Lato było piękne, ale teraz czuć już jesień, a co za tym idzie czeka nas zmiana jadłospisu. Jesienią i zimą bardzo lubię warzywa pieczone w piekarniku, bo takie pieczone smakują zupełnie inaczej, niż gotowane, mam wrażenie, że wysoka temperatura wydobywa ich naturalną słodycz. Piec można różne warzywa, do tej sałatki trafiły bakłażan, cukinia, dynia i papryka, które bardzo fajnie komponują się ze słoną fetą. Całość łączy smaczny sos słodko-kwaśny. Sałatka najlepiej smakuje na ciepło, gorąco polecam 🙂
Przepis:
1 średnia cukinia
1 czerwona papryka
1 mały bakłażan
kawałek dyni (500 gr)
3 łyżki oliwy
sól i pieprz
(sos)
3 łyżki oliwy
2 łyżki octu winnego
1 łyżka płynnego miodu
sól i pieprz
100 gr sera feta
natka pietruszki
Paprykę obieramy, z cukinii i bakłażana odcinamy końcówki, dynię obieramy ze skóry i usuwamy pestki. Dynię i cukinię kroimy w kostkę 2 na 3 cm, bakłażana na trochę mniejsze kawałki, paprykę w duże paski, warzywa skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, przekładamy na blaszkę, tak aby warzywa były w jednej warstwie. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni. Pieczemy 25 – 30 minut, w połowie pieczenia mieszamy łopatką. Warzywa przekładamy na talerz. Składniki sosu mieszamy dokładnie, skrapiamy warzywa, na wierzch układamy pokruszony ser, posypujemy natką pietruszki i podajemy. Smacznego 🙂
Lubię pieczone warzywa 🙂
Pyszne są, też lubię 🙂
M
Nigdy jeszcze takiej sałatki nie jadłam. Chętnie spróbuję:)
To świetnie, bardzo się cieszę 🙂
M
wszystko z fetą chętnie zjem:)
Fetę bardzo lubię, więc sałatka dla mnie idealna 🙂
Wygląd i użyte składniki zachęcają do zrobienia 🙂 Pieczone warzywa są bardzo smaczne.
Dziękuje i bardzo serdecznie polecam 🙂
M
Ale to musi super smakować! Zapisałam sobie przepis i koniecznie go wypróbuje 🙂
Super, życzę smacznego 🙂
M
Bardzo fajna rozgrzewająca i pełna witamin propozycja na jesień. Zimno na zewnątrz, wiec chyba warto spróbować 🙂
Gorąco polecam 🙂
M
Bardzo lubię takie warzywa☺
oooooch! uwielbiam!:) uwielbiam pieczone warzywa, są cudownie słodkie i fetę do tego! strzał w 10! 😀
Super, bardzo mi miło 🙂
M
Absolutna pychota! Bardzo często robię takie obiady. Są mało problematyczne i pyszne!
Tak, ja najczęściej robię na kolację 🙂
M
Muszę zrobić, bo mi smaku narobiłaś 🙂
Serdecznie polecam 🙂
M
Bardzo smakowicie wygląda 🙂
Ja się piszę na taką sałatkę na ciepło. Wpisuje się w moje smaku w 100% 🙂
Wygląda na bardzo smaczną 🙂
Świetna sałatka 😀 Pieczone warzywa uwielbiam, na pewno wypróbuję przepis! 😀
Przyznam, że takie kombinacje zawsze robiłam na patelni – muszę spróbować w piekarniku. Dzięki za inspirację!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Coś dla mnie, bardzo lubię takie sałatki 🙂
Bardzo zdrowe danie 😀
Pieczone warzywa są pyszne to i sałatka z nich też. I jeszcze feta. Super 🙂
Smakowita i zdrowa propozycja 🙂
Zdecydowanie zgadzam się z tym, że pieczone warzywa nabierają zupełnie innego aromatu 🙂 Uwielbiam je, ale nigdy nie jadłam ich w formie sałatki – z dressingiem i fetą 🙂
To bardzo zachęcam do spróbowania 🙂
M
Pieczone warzywa mają fantastyczny aromat 🙂 My wczoraj piekłyśmy paprykę <3
Tak, pyszne są takie warzywa 🙂
M
Jak dla mnie idealna propozycja na chłodne, jesienne dni! Przepyszny pomysł na obiad 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Po prostu pyszna 🙂
Właśnie się zastanawiam co by tu zrobić na kolację, chętnie bym zjadła takie cudo.
Bardzo się cieszę 🙂
M
bardzo fajny pomysł, zainspirowałaś mnie!