SAŁATKA Z PIECZONYCH WARZYW Z FETĄ

przez | 23 września 2018

1

Lato było piękne, ale teraz czuć już jesień, a co za tym idzie czeka nas zmiana jadłospisu. Jesienią i zimą bardzo lubię warzywa pieczone w piekarniku, bo takie pieczone smakują zupełnie inaczej, niż gotowane, mam wrażenie, że wysoka temperatura wydobywa ich naturalną słodycz. Piec można różne warzywa, do tej sałatki trafiły bakłażan, cukinia, dynia i papryka, które bardzo fajnie komponują się ze słoną fetą. Całość łączy smaczny sos słodko-kwaśny. Sałatka najlepiej smakuje na ciepło, gorąco polecam 🙂

Przepis:
1 średnia cukinia
1 czerwona papryka
1 mały bakłażan
kawałek dyni (500 gr)
3 łyżki oliwy
sól i pieprz
(sos)
3 łyżki oliwy
2 łyżki octu winnego
1 łyżka płynnego miodu
sól i pieprz

100 gr sera feta
natka pietruszki

Paprykę obieramy, z cukinii i bakłażana odcinamy końcówki, dynię obieramy ze skóry i usuwamy pestki. Dynię i cukinię kroimy w kostkę 2 na 3 cm, bakłażana na trochę mniejsze kawałki, paprykę w duże paski, warzywa skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, przekładamy na blaszkę, tak aby warzywa były w jednej warstwie. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni. Pieczemy 25 – 30 minut, w połowie pieczenia mieszamy łopatką. Warzywa przekładamy na talerz. Składniki sosu mieszamy dokładnie, skrapiamy warzywa, na wierzch układamy pokruszony ser, posypujemy natką pietruszki i podajemy. Smacznego 🙂

38 komentarzy do „SAŁATKA Z PIECZONYCH WARZYW Z FETĄ

  1. Agnieszka

    Przyznam, że takie kombinacje zawsze robiłam na patelni – muszę spróbować w piekarniku. Dzięki za inspirację!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    Odpowiedz
  2. EllaCanto

    Zdecydowanie zgadzam się z tym, że pieczone warzywa nabierają zupełnie innego aromatu 🙂 Uwielbiam je, ale nigdy nie jadłam ich w formie sałatki – z dressingiem i fetą 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *