Po wizycie na farmie dyni, mam zapas różnych dyń i będę się starała je jak najlepiej wykorzystać. Dzisiaj dynia to dodatek do pysznego dania jednogarnkowego. Delikatna polędwiczka, wędzone śliwki pachnące dymem, lekko pikantny sos dyniowy i małe fasolki. To fajne, pożywne i aromatyczne danie w kolorach jesieni. Świetnie sprawdzi się przy pierwszych chłodach. Najlepiej smakuje odgrzany drugiego dnia. Rozgrzewa, dodaje energii i poprawia humor, gorąco polecam 🙂
Przepis:
1 polędwiczka wieprzowa
1 kg dyni
2 średnie cebule
1 puszka drobnej fasolki
7 – 8 wędzonych śliwek
2 szklanki bulionu
2 łyżki oleju
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka kurkumy
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól i pieprz
Mięso kroimy na kawałki, jak na gulasz (2 – 3 cm). Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Obieramy dynię, usuwamy miąższ i kroimy na kawałki (1 – 2 cm). W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i na silnym ogniu obsmażamy kawałki mięsa na brązowo. Dodajemy cebulę, koncentrat pomidorowy, imbir, kmin, kurkumę i oba rodzaje papryki. Smażymy na średnim ogniu przez około 2 minuty. Wlewamy bulion, dodajemy dynię oraz śliwki pokrojone na pół, przykrywamy garnek i dusimy na małym ogniu 30 minut. W tym czasie kawałki dyni zaczną się rozpadać i utworzą pyszny sos. Dokładamy odsączoną fasolkę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy przez 2 – 3 minuty, nakładamy na talerze i dekorujemy natką pietruszki. Smacznego 🙂
Dyniowy raj 😀
Zgadza się, jak w dyniowym raju 🙂
M
w sam raz na jesienny obiad:)
jest w czym wybierać:)
ja szukam makaronowej, ale u nas jej nie ma
Na farmie była, ale rzeczywiście w sklepach nie zawsze jest dostępna 🙂
M
Po raz pierwszy od wielu lat dynie w moim ogrodzie zastrajkowały i nie chciały rosnąć. Brak opadów sprawił, że są karłowate.
Bardzo lubię zupę dyniową, choć nie mogę przesadzać z jej spożywaniem, bo dynia ma wysoki indeks glikemiczny. Ale mimo to gulaszu bardzo chętnie spróbowałabym:)
Niestety dynia ma wysoki indeks glikemiczny, ale czasami można troszkę sobie pozwolić 🙂
M
Dynia i suszone śliwki – takiego połączenia jeszcze nie jadłam. Czas spróbować:D
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
To dobra okazja, żeby się przekonać 🙂
M
Gulasz na pewno smakuje obłędnie 🙂 Pysznie wygląda 🙂
pyszniutko wygląda
Świetne danie 🙂 Dynia to zdrowe i bardzo smaczne warzywo, które zdecydowanie zbyt rzadko gości na naszych stołach. Imbir świetnie podkreśla smak dyni. Muszę wypróbować, jak smakuje dynia ze śliwkami, gdyż nie znam tego połączenia 🙂
Bardzo serdecznie polecam 🙂
M
pyszne połączenie 🙂
Marzy mi się wizyta na takiej farmie, potrawka dla mnie w sam raz 🙂
Ostatnio stałam się wielką miłośniczką dyni i mogłabym ją jeść pod każdą postacią 🙂
To tak jak ja, mogę jeść na okrągło 🙂
M
Jesiennie już u Ciebie. I super, bo dynia jest przepysznym warzywem. Fajne danie na chłodniejsze dni. A tej wizyty zazdroszczę 🙂 Pewnie wróciłaś z wieloma pięknymi okazami.
Dziękuję, tak wizyta była bardzo owocna 🙂
M
Prawdziwe jesienne smaki! Gulasz musiał być przepyszny, prezentuje się wyśmienicie. Idealny na chłodne dni 🙂 I ta dynia <3
Moje ulubione jesienne smaki!
Dynia z takimi przyprawami staje się bardzo egzotyczna 🙂
Super potrawka 🙂 Dynię uwielbiamy i wykorzystujemy ją ostatnio do wszystkiego co się da 😀