ŁOSOŚ NADZIEWANY KREMOWYM SERKIEM

przez | 8 sierpnia 2018


Łosoś wędzony nadziewany kremowym serkiem to bardzo fajna przekąska, którą możemy podać na letnią kolację, albo na przystawkę podczas bardziej uroczystych okazji. Połączenie wędzonego łososia otulającego kremowy serek z chrupiącym ogórkiem i papryką jest bardzo smaczne, a prezentuje się też całkiem efektownie. Możemy podać to danie na liściach sałaty, albo wstążkach z ogórka i udekorować gałązkami koperku lub kiełkami. Polecam serdecznie 🙂

Przepis:
200 gr łososia wędzonego na zimno w plastrach
250 gr kremowego serka
1/2 małego ogórka
1/2 małej czerwonej papryki
sól i pieprz

Dekoracja: liście sałaty, kiełki, koperek

Małe kokilki lub foremki do muffinek wykładamy kawałkami folii spożywczej tak, aby brzegi wystawały na zewnątrz. Dno i boki wykładamy plasterkami łososia, które też powinny lekko wystawać na zewnątrz. Ogórka kroimy wzdłuż na ćwiartki, usuwamy pestki i kroimy w drobną kosteczkę, paprykę też kroimy w drobną kosteczkę. Serek mieszamy z ogórkiem i papryką, doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym serkiem wypełniamy przygotowane foremki, lekko dociskając, zawijamy brzegi łososia na wierzch, następnie zawijamy kawałki folii. Wstawiamy do lodówki na 6 godzin lub na noc. Przed podaniem, odwijamy z góry folię spożywczą, przykładamy talerz i odwracamy, aby łosoś z nadzieniem został na talerzu, delikatnie zdejmujemy resztę folii, dekorujemy i od razu podajemy. Smacznego 🙂

P.S. kubków nigdy za wiele, więc znowu się skusiłam na kilka nowych 🙂

42 komentarze do „ŁOSOŚ NADZIEWANY KREMOWYM SERKIEM

  1. marcepanowykacik

    Pyszna propozycja na danie z łososia, a nabytek w postaci kubków i talerza jest cudowny ❤❤❤

    Odpowiedz
  2. Anna

    Uwielbiam łososia w każdej postaci. Fajna też opcja na przystawkę 😉 na pewno z przepisu skorzystam nie jeden raz 😉 😀

    Odpowiedz
  3. Agnieszka

    Zamiast łosoś przeczytałam łoś.. nie, te upały to nie dla mnie;)))
    Fajna ta ciemna filiżanka:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *