Filet z kurczaka to sposób na szybki obiad, można go przygotować na bardzo wiele sposobów. Tym razem głównym dodatkiem jest boczek. Mięso wyszło bardzo soczyste, otulone przypieczonym boczkiem. Może to nie jest bardzo dietetyczne danie, ale pasuje na solidny i smaczny obiad, który przygotujecie w krótkim czasie i bez wysiłku. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
4 pojedyncze piersi kurczaka
8 – 12 plastrów parzonego boczku
sól i pieprz
1 łyżka oleju
Mięso doprawiamy solą i pieprzem (pieprzu dosyć sporo). Każdy kawałek mięsa zawijamy w 2 lub 3 plastry boczku, zależnie od wielkości piersi. Patelnię teflonową smarujemy olejem, układamy na nim mięso, podpalamy ogień i smażymy na średnim ogniu po około 4 – 5 minut z każdej strony. Patelnię wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni na 10 minut (jeśli nie mamy patelni, którą można wstawić do piekarnika, to przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, wcześniej nagrzanego w piekarniku). Wyjmujemy mięso, czekamy około 3 – 4 minuty, żeby odpoczęło i podajemy. Smacznego 🙂
Mam słabość do boczku i jakbym mogła to lądował by w mojej co drugiej potrawie 😀
pamiętam robiłam kiedyś coś podobnego, mniam!
Oh very yummy
cc
Bardzo apetycznie wygląda. Na pewno smakował genialnie
Kurczak w boczku brzmi pysznie 🙂
Cudowne połączenie ☺
Nigdy nie jadłam, ale wydaje się być bardzo apetyczne:)
To świetna okazja, żeby spróbować 🙂
M
przez dodatek boczku musi być soczysty i intensywny w smaku 🙂
Zgadza się, polecam 🙂
M
Bardzo lubię tak przygotowane mięsko. Jest tak pyszne, że nawet nie myślę o kaloryczności – szkoda na to energii, lepiej zjeść coś dobrego a potem spalić to podczas ćwiczeń;)
Nie ma co się martwić na zapas 🙂
M
Pychotka! Lubię takie połączenie 🙂 Kurczak pieczony w boczku jest bardzo soczysty 😀
Zdecydowanie tak 🙂
M
Boczek pasuje idealnie do fileta. Soczyste mięsko pachnące pieczonym boczkiem musi być pyszne:)
Tak, filet z boczkiem bardzo fajnie smakuje 🙂
M
Zdecydowanie nie dla mnie 😉
Ale mi narobiłaś smaka na te pyszności 🙂
To bardzo mi miło 🙂
M
Nabrałam ochoty na taki obiadek 🙂
Bardzo lubię 🙂 O wiele lepiej smakuje niż sama pierś z kurczaka.
Tak, tak myślę 🙂
M
Smaki mojego Połówka. Do tego ziemniaki z piekarnika i prosta sałatka i jest w niebie 😉
Pyszny obiad 🙂
M
Ostatnio chodzi za mną boczek, więc chyba spróbuję 🙂
To bardzo się cieszę 🙂
M
Bardzo lubię takie połączenie 🙂
Tak jeszcze nie jadłam. Kuszące!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Warto się skusić 🙂
M
Bardzo lubię 🙂
biore w ciemno
Gdyby się tylko dało, chętnie poczęstowała bym się jedną. Bardzo ciekawy i smaczny pomysł. Uwielbiam boczek, szczególnie taki podsmażony, zarumieniony ,mniamm 🙂
Polecam gorąco 🙂
M
Pięknie wygląda 🙂 Boczek dobrze wpływa na smak i soczystość kurczaka.
Pięknie wygląda 🙂 Boczek dobrze wpływa na smak i soczystość kurczaka.
Bardzo apetyczne 🙂