DROŻDŻÓWKI Z SEREM I MALINAMI

przez | 12 lipca 2018

Ostatnio unikałam piekarnika, bo z jednej strony pogoda nie sprzyjała pieczeniu, a z drugiej trochę ogarnęło mnie lenistwo. Jednak, gdy temperatura za oknem spadła, przeprosiłam się z piekarnikiem i zatęskniłam do ciasta drożdżowego, którego dawno nie przygotowywałam. Uwielbiam patrzeć, jak rosną drożdżówki, ten widok ma coś w sobie magicznego, a gdy siedzą w piecu, to oczywiście ich zapach tak kusi, że już trudno się doczekać na efekt końcowy. Tym razem to drożdżowe z serem i malinami, proste do zrobienia i bardzo smaczne, polecam serdecznie 🙂
Przepis:
(8 drożdżówek)
270 gr mąki pszennej
7 gr suchych drożdży
2 łyżki cukru
1 jajko w temperaturze pokojowej
125 ml letniego mleka
szczypta soli
40 gr roztopionego i wystudzonego masła

(masa serowa)
150 gr twarogu
1 łyżka masła
1 żółtko
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego

Dodatkowo: maliny

Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami, solą, cukrem. Dodajemy mleko, jajko i masło i wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto (ja używam miksera z końcówką do ciasta drożdżowego). Uformowane w kulę ciasto, przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, krótko wyrabiamy, żeby je odpowietrzyć, dzielimy na 8 równych części i układamy lekko spłaszczone bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie miksujemy składniki nadzienia serowego. Następnie używając szklanki z niedużym dnem posmarowanym od spodu odrobiną oleju, w każdej bułce robimy mocne wgłębienie, nakładamy masę serową do wgłębień, na wierzch układamy maliny, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 17 – 18 minut. Wyjmujemy, czekamy kilka minut i podajemy. Smacznego 🙂

52 komentarze do „DROŻDŻÓWKI Z SEREM I MALINAMI

  1. Lonna

    Jakie wspaniałe <3 Bardzo dawno nie jadłam drożdżówki z serem, a takiej domowej to chyba nigdy! Porywam wszystkie 😀

    Odpowiedz

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *