TORCIK LODOWY Z MANGO

przez | 21 maja 2018


Lody to zawsze dobry pomysł na deser i dla dzieci i dla dorosłych. Niezależnie od wieku na hasło lody wszyscy się cieszą. Na zbliżający się Dzień Matki i Dzień Dziecka będą świetnie pasować. Dla podkreślenia świątecznego charakteru deser przygotowałam w formie małego tortu, w którym pyszne lody z mango są otulone przez podłużne biszkopty, a wierzch dekorują bita śmietana i owoce. Bardzo smaczny deser, zniewalający smakiem i wyglądem. Oczywiście możecie go przygotować również bez okazji, serdecznie polecam 🙂

Przepis:
(tortownica o średnicy 20 cm)
2 duże, dojrzałe mango
sok wyciśnięty z 2 mandarynek
100 gr cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 jajko
2 żółtka
50 gr masła
250 ml śmietanki 36 %

biszkopty podłużne do wyłożenia tortownicy (około 15 szt.)
Do dekoracji: truskawki, mango, bita śmietana, wstążka

Mango obieramy, kroimy w kostkę, miksujemy na gładką masę, przekładamy do rondla z grubym dnem, dodajemy sok z mandarynek, cukier, mąkę ziemniaczaną, żółtka i jajko, mieszamy rózgą, podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa zacznie gęstnieć i pojawią się pierwsze bąbelki, zestawiamy z ognia, dodajemy pokrojone na kawałki masło i energicznie mieszamy, aż masło się rozpuści. Przekładamy do czystej miski, odstawiamy do ostygnięcia, następnie przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo masę z mango, miksując na wolnych obrotach do połączenia składników. Dno tortownicy wykładamy biszkoptami, również biszkoptami przekrojonymi na pół wykładamy tortownicę od wewnątrz przy bokach, jeden przy drugim, aby trzymały się w pionie w foremce, masę przelewamy do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na co najmniej 6 godzin (u mnie na noc). Torcik wyjmujemy z zamrażalnika na pół godziny przed podaniem, odpinamy obręcz, dekorujemy owocami i bitą śmietaną, przewiązujemy wstążką. Smacznego 🙂

41 komentarzy do „TORCIK LODOWY Z MANGO

  1. Agnieszka

    Obłędny!:D
    Kiedyś robiłam tort lodowy karmelowy, z melona jeszcze nie próbowałam.
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    Odpowiedz
  2. Zuza

    mogę wprosić się na kawaleczek? 😉 😉 o ile słodyczy nie lubię, aż przelknęłam ślinkę 🙂

    Odpowiedz
  3. Natalia

    Podejrzewam, że u mnie to zniknęło by w oka mgnieniu, nawet nie było by czym gości później poczęstować 😉

    Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      Super, bardzo się cieszę, że powoduje taką reakcję 🙂
      M

      Odpowiedz
  4. Portal Informacyjny

    Prawdziwy z Ciebie talent i mistrz pióra z ogromną łatwością przekładasz myśli na słowa… trzymaj tak dalej, dbaj i pięlęgnuj swego bloga… Skąd czerpiesz tak ciekawe inspiracje ?

    Odpowiedz

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *