PIECZEŃ RZYMSKA ZE SZPARAGAMI

przez | 25 maja 2018


Smakowita pieczeń rzymska, to proste danie i bardzo uniwersalne. Fajnie smakuje i na ciepło i na zimno. Najczęściej pieczeń przygotowywana jest z jajkiem, ale możemy też dodawać sezonowe warzywa, w mojej wersji szparagi. Dzięki dodatkowi mielonej papryki i koncentratu pomidorowego mięso uzyskało ciekawy kolor, na którym ładnie wyglądają zielone kropki szparagowe. Pieczeń jest delikatna i aromatyczna z nutką czosnku i kminu rzymskiego. Do pieczeni możemy podać ulubiony sos, np. tzatziki. Polecam gorąco 🙂

Przepis:
700 gr mielonego mięsa (u mnie z udźca indyka)
1 jajko surowe
6 łyżek bułki tartej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 mała cebula drobno pokrojona
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
pieprz i sól
6 – 7 zielonych szparagów

Wszystkie składniki oprócz szparagów mieszamy dokładnie. Małą formę keksową smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, połowę mięsa układamy w formie, na to układamy umyte i obrane szparagi, jedne dociskając mocniej, inne mniej, przykrywamy pozostałym mięsem. Pieczemy około 45 – 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy kilka minut, ewentualnie odlewamy nadmiar tłuszczu, wyjmujemy pieczeń z formy, kroimy na plastry około 2 cm grubości. Smacznego 🙂

32 myśli nt. „PIECZEŃ RZYMSKA ZE SZPARAGAMI

  1. Ewa

    Super pomysł na taką pieczeń z wykorzystaniem szparagów:)
    Ps. Również dodaję koncentrat pomidorowy, to doskonały patent:)

    Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      Dziękuję, tak dodatek koncentratu poprawia smak i kolor 🙂
      M

      Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      Ze szparagi fajnie smakuje i wygląda, polecam gorąco 🙂
      M

      Odpowiedz
  2. Agnieszka

    Kiedyś kupiłam coś podobnego w sklepie, bardzo mi smakowało. Nie wiedziałam, że zrobienie takiej pieczeni jest takie w sumie proste – muszę spróbować!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    Odpowiedz
  3. Dorota

    Bardzo często przygotowuję różne dania z indyczego uda. To mięso ma wspaniały smak, więc i Twoja pieczeń nie może nie smakować:)

    Odpowiedz
  4. Zuza

    uwielbiam takie pieczenie 🙂 świetnie nadają się na obiad, a później na zimno na kanapki, czy przekąskę w ciagu dnia 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.