KREM Z GROSZKU Z MLECZKIEM KOKOSOWYM

przez | 22 marca 2018

Pierwszy dzień kalendarzowej wiosny za nami, ale prawdziwa wiosna jeszcze się spóźnia. Gdy tęsknię za pięknymi soczystymi kolorami, w mojej kuchni pojawia się krem z groszku o intensywnym zielonym kolorze. Zupa jest delikatna, lekko słodkawa, dobrze pasują do niej grzanki z wyrazistym serem, posypane odrobiną szczypiorku. Można też dodać kilka kostek sera feta. Ta zupa zawsze poprawia mi humor, a robi się ją błyskawicznie. Polecam serdecznie 🙂

Przepis:
1 średnia cebula drobno posiekana
1 średni ziemniak pokrojony w małą kostkę
2 ząbki czosnku drobno posiekane
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
400 gramów mrożonego groszku
2,5 szklanki bulionu
0,5 szklanki mleczka kokosowego
sól i pieprz

Dodatki: grzanki z serem, szczypiorek, ser feta pokrojony w kostkę

W rondlu rozgrzewamy olej i masło, dodajemy cebulę, czosnek i ziemniaka, lekko solimy, smażymy mieszając przez 1 minutę. Dodajemy bulion, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Dodajemy groszek, mieszamy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 8 minut. Miksujemy na gładki krem. Dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z grzankami, smacznego 🙂

44 komentarze do „KREM Z GROSZKU Z MLECZKIEM KOKOSOWYM

  1. Agnieszka

    Za groszkiem nie przepadam…więc nie spróbuję, ale wygląda bardzo wiosennie!
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      Też bardzo lubię dodatek mleczka kokosowego, pozdrawiam 🙂
      M

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *