MAZUREK MARCEPANOWO-MALINOWY W FORMIE PISANKI

przez | 25 marca 2018

Mazurek to specjalne ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie Wielkanocy, przygotowywane tylko raz w roku, dlatego zawsze staram się, aby był wyjątkowy. Musi być kolorowy, słodki i składać się z kilku warstw, tym razem na spodzie kruche ciasto, warstwa marcepanowa, kwaskowy dżem malinowy i polewa z gorzkiej czekolady. Kształt i ozdoby przypominają wielkanocną pisankę i mam nadzieję, że mazurek będzie piękną ozdobą świątecznego stołu. Dekoracja to kwestia naszej wyobraźni, kolorowe posypki fajnie się sprawdzą, do tego migdały i suszona żurawina lub jagody goji. Polecam gorąco, warto się skusić 🙂
Przepis:
(kruche ciasto na formę owalną 27 na 19 cm)
200 gr mąki pszennej
20 gr cukru pudru
100 gr zimnego masła w kawałkach
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany
szczypta soli

(warstwa marcepanu)
1 szklanka startych migdałów
1/3 szklanki cukru pudru
35 ml ulubionego likieru, np. amaretto

3/4 szklanki dżemu malinowego

(polewa czekoladowa)
120 gramów gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
2 łyżki śmietanki

Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy w malakserze (lub ręcznie), formujemy w owalny kształt, zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki, następnie rozwałkowujemy na owalny placek grubości 5 -6 mm. Owalną formę wykładamy papierem do pieczenia (wycinamy kształt na dno i paski na boki), wykładamy ciastem dno i boki na wysokość 1,5 cm. Formę z ciastem ponownie wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Przed pieczeniem ciasto w kilku miejscach nakłuwamy widelcem, pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni, wyjmujemy i czekamy, aż całkiem ostygnie. W tym czasie przygotowujemy marcepan. Miksujemy składniki na gładką masę. Ciasto wyjmujemy z formy, usuwamy papier, układamy na talerzu, masę marcepanową wykładamy na spód ciasta i zwilżonymi dłońmi rozprowadzamy równo. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Na marcepanie rozsmarowujemy równo warstwę dżemu malinowego, wkładamy do lodówki na 30 minut. Składniki polewy czekoladowej rozpuszczamy delikatnie mieszając w kąpieli wodnej. Rozsmarowujemy polewę na warstwie malinowej, wyrównujemy powierzchnię i układamy dekorację. Wkładamy na 30 minut do lodówki. Smacznego 🙂

32 myśli nt. „MAZUREK MARCEPANOWO-MALINOWY W FORMIE PISANKI

  1. Zuza

    uroczy 🙂 u nas kiedyś się w ogóle nie piekło mazurków, aleod kiedy z mamą spróbowałyśmy, to to pozycja obowiązkowa 🙂

    Odpowiedz
  2. wokini

    Jedyny mazurek jaki robilam do tej pory byl nieco oszukany bo byl to mazurek kajmakowy
    Ale twoj wyglada bajecznie

    Odpowiedz
  3. Agnieszka

    O mniammmm uwielbiam mazurki – zawsze robiłam kajmakowy… czas chyba na urozmaicenie:D
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    Odpowiedz
  4. Candy Pandas

    Przepiękny wyszedł 🙂 U nas w domu nigdy nie było tradycji robienia mazurków 🙂 Same z siostrą zaczęłyśmy robić od paru lat 🙂

    Odpowiedz
  5. Lonna

    Pięknie się prezentuję 😀 Mazurki u mnie na Święta nie są tradycją i nigdy ich nie pieczemy, ale takiego to chętnie bym umieściła na wielkanocnym stolę 😀

    Odpowiedz
  6. Iwona

    Właściwie dlaczego mazurek miałby być zawsze kwadratowy lub okrągły? W formie pisanki jest ciekawszy 🙂

    Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      Do tej pory robiłam kwadratowy lub okrągły, ale ta wersja bardzo fajnie wygląda 🙂
      M

      Odpowiedz
  7. Kochana

    Ale zrobiłam sobie smaka, a maiałam nie jeść słodkości. I co teraz 🙂
    Wygląda przepysznie, a na pewno smakuje jeszcze lepiej!

    Odpowiedz
    1. Magda Autor wpisu

      W święta można sobie pozwolić na słodycze, pozdrawiam 🙂
      M

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.