SAŁATKA Z PIECZONĄ POMARAŃCZĄ

przez | 8 lutego 2018

Dzisiaj tłusty czwartek, a ja trochę przewrotnie proponuję nie pączki, ale lekką sałatkę z pieczoną pomarańczą, awokado i płatkami migdałów. Nie wiem, czy sałatka przyda się dzisiaj, czy na jutro po wszystkich zjedzonych pączkach, ale na pewno sprawdzi się, bo jest lekka, kolorowa i smaczna. Trudno wyobrazić sobie tłusty czwartek bez pączków, chociaż przyznam się, że od paru lat ograniczam się do zjedzenia jednego symbolicznego pączka. W każdym razie polecam gorąco sałatkę nie tylko po pączkach 🙂

Przepis:
(2 porcje)
1/2 główki sałaty
1 duża pomarańcza
1 awokado
5 pomidorków koktajlowych
2 łyżki płatków migdałów
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy
szczypta pieprzu

Z pomarańczy odkrawamy górną i dolną część, następnie odkrawamy nożem skórkę razem z białą częścią. Pomarańczę kroimy na plastry grubości około 1 cm, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy cukrem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 10 minut, aż cukier się rozpuści. W tym czasie liście sałaty rwiemy na kawałki, układamy na talerzu, na nich układamy plastry pieczonej pomarańczy, kawałki awokado skropione sokiem z cytryny, ćwiartki pomidorków, wierzch posypujemy płatkami migdałów, szczyptą pieprzu, skrapiamy oliwą i od razu podajemy. Smacznego 🙂

49 komentarzy do „SAŁATKA Z PIECZONĄ POMARAŃCZĄ

    1. Magda Autor wpisu

      Dziękuję, w zimie fajnie wygląda taka kolorowa sałatka 🙂
      M

      Odpowiedz
  1. Malwina

    Wygląda pięknie i tak niesamowicie apetycznie. Dorzuciłabym do niej jeszcze czarne oliwki. Lubię ich smak w połączeniu z pomarańczami. Myślisz, że by pasowały?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *