ORZECHY W CHRUPIĄCEJ SKORUPCE

przez | 24 lutego 2018


Orzechy to fajna przekąska, ja lubię je chrupać między posiłkami. Można je podać gościom do przegryzania, albo podjadać oglądając film lub czytając książkę. Orzechy w chrupiącej skorupce są jeszcze fajniejsze od zwykłych orzechów, pięknie pachną orzechowo-cynamonowo podczas pieczenia i świetnie smakują, gdy ostygną. Mnie nawet bardziej smakowały na następny dzień. Ich jedyna wada jest taka, że bardzo wciągają i można się od nich uzależnić. Gorąco polecam 🙂

Przepis:
500 gr mieszanki orzechów
3 łyżki cukru
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
1 białko dużego jajka kurzego
1 łyżka cukru pudru

Do miski wrzucamy orzechy, cukier, cynamon, sól i paprykę, mieszamy. Białko ubijamy na sztywną pianę, na koniec dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy, żeby usztywnić pianę, przekładamy do orzechów i delikatnie mieszamy tak, aby orzechy pokryły się pianą. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wygładzamy, żeby orzechy leżały w jednej warstwie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy przez 30 minut, w połowie pieczenia delikatnie mieszamy orzechy. Po upieczeniu wyjmujemy i czekamy, aż całkiem ostygną i skorupka zastygnie. Smacznego 🙂

33 komentarze do „ORZECHY W CHRUPIĄCEJ SKORUPCE

  1. Ela

    Ja zdecydowanie wolę orzechy bez dodatków.
    Ale myślę że dla miłośników takich orzeszków, to jest zdecydowanie lepsze niż kupne:)

    Odpowiedz
  2. Ewa

    Kojarzę takie orzeszki, ale sama nigdy ich nie robiłam. Czuję, że mają w sobie coś uzalezniającego:)

    Odpowiedz

Skomentuj Magda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *