Orzechy to fajna przekąska, ja lubię je chrupać między posiłkami. Można je podać gościom do przegryzania, albo podjadać oglądając film lub czytając książkę. Orzechy w chrupiącej skorupce są jeszcze fajniejsze od zwykłych orzechów, pięknie pachną orzechowo-cynamonowo podczas pieczenia i świetnie smakują, gdy ostygną. Mnie nawet bardziej smakowały na następny dzień. Ich jedyna wada jest taka, że bardzo wciągają i można się od nich uzależnić. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
500 gr mieszanki orzechów
3 łyżki cukru
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
1 białko dużego jajka kurzego
1 łyżka cukru pudru
Do miski wrzucamy orzechy, cukier, cynamon, sól i paprykę, mieszamy. Białko ubijamy na sztywną pianę, na koniec dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy, żeby usztywnić pianę, przekładamy do orzechów i delikatnie mieszamy tak, aby orzechy pokryły się pianą. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wygładzamy, żeby orzechy leżały w jednej warstwie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy przez 30 minut, w połowie pieczenia delikatnie mieszamy orzechy. Po upieczeniu wyjmujemy i czekamy, aż całkiem ostygną i skorupka zastygnie. Smacznego 🙂
Uwielbiam orzeszki z piekarnika 😀 Naprawdę ciężko oderwać się od chrupania ;D
Pyszna przekąska! <3
pyszna przekąska 🙂
Pyszna przekąska 🙂
Pyszna przekąska 🙂
Chrupałybyśmy aż do ostatniego orzecha 😀
O mniammmmm orzechy biorę i uciekam!;) Uwielbiam:D
pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
O mniam! Fajna przekąska. I pomyśleć, że jeszcze nigdy takich orzeszków nie robiłam!
Tym bardziej polecam 🙂
m
Pyszna przekąska. Uwielbiam orzechy, a w słodkiej wersji chyba najbardziej 🙂
uwielbiam takie przekąski <3
Coś dla mnie ☺
Super przepis. Wypróbuję go przy następnej okazji 🙂
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
m
Czasem kupuję gotowe orzeszki w karmelu albo miodzie. Takie domowe na pewno są lepsze i zdrowsze 🙂
Ooh my goodness – that looks so flippin good..! I need to give it a try..
https://clicknorder.pk online shopping in pakistan
No to narobiłaś mi ochoty na ten smakołyk
super pomysł na przekąskę 🙂
Super pomysł! 🙂
Ja zdecydowanie wolę orzechy bez dodatków.
Ale myślę że dla miłośników takich orzeszków, to jest zdecydowanie lepsze niż kupne:)
Bardzo lubię czasem kupić takie orzeszki – to teraz zrobię sama 🙂
oj na moje dziąsło to nie nada się teraz…
Do pochrupania 🙂
Super pomysł! Już nie trzeba kupować gotowców, w których składzie jest więcej chemii niż orzechów 🙂
Domowe na pewno zdrowsze i smaczniejsze 🙂
M
Nie wpadłabym na to 😀
Kojarzę takie orzeszki, ale sama nigdy ich nie robiłam. Czuję, że mają w sobie coś uzalezniającego:)
Trudno się oderwać, ale warto spróbować 🙂
M
Uwielbiam orzechowy. W takiej formie na pewno by mi smakowały 🙂
Polecam gorąco 🙂
M
Świetne orzeszki, chętnie bym schrupała 🙂
Zdrowa i fajna przekąska. 🙂
Super przekąska. Uwielbiam orzechy. Wypróbuję przepis napewno. Pozdrawiam