Karnawał w pełni, a mnie jakieś lenistwo dopadło, więc pączki i faworki muszą poczekać. Zamiast nich mam jedną z fajnych przekąsek imprezowych, czyli paluchy z ciasta francuskiego. To pyszny dodatek do pochrupania przy kufelku piwa, np. zamiast chipsów. Pasują też jako dodatek do zup kremów, albo małe co nieco do przegryzienia w szkole lub pracy. Do sera dodałam suszone pomidory i zioła prowansalskie, wzbogacające smak. Przygotowanie zajmuje kilka minut, pieczenie też jest szybkie. Smaczne na ciepło i na zimno. Polecam gorąco 🙂
Przepis:
(na 10 paluchów)
1 płat dużego ciasta francuskiego (375 gr)
1 jajko roztrzepane
5 suszonych pomidorów w oliwie lub oleju
80 gr ostrego żółtego sera drobno startego (u mnie cheddar)
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Rozwinięte ciasto francuskie kroimy w poprzek na pół. Każdą połowę smarujemy jajkiem przy użyciu pędzelka. Na jednej części rozkładamy odsączone dokładnie z zalewy i drobno pokrojone pomidory, posypujemy ziołami i 2/3 sera. Przykrywamy drugą połową ciasta (stroną posmarowaną jajkiem do środka), dociskamy ciasto, żeby obie części się skleiły. Wierzch smarujemy jajkiem, posypujemy resztą sera, lekko dociskamy go do ciasta, kroimy na paski szerokości około 2 cm, każdy pasek skręcamy trzymając za końce i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 2 cm odstępy, końce paluchów dociskamy do papieru. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 15 – 20 minut (w zależności od tego jak chcemy je przyrumienić). Smacznego 🙂
Lubię przekąski z ciasta francuskiego. Twoja propozycja jest bardzo ciekawa:)
Warto spróbować, polecam 🙂
m
Bardzo lubię takie paluchy:) Moja ciocia robi wyśmienite.
Muszą być pyszne 🙂
M
A zastanawiałam się ostatnio czy kupić ciasto francuskie…no i muszę po nie lecieć do sklepu;) Świetny przepis!
pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Super, bardzo się cieszę 🙂
M
Idealna przekąska na imprezę! Fajny przepis 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Zjadło by się takiego palucha solo już w hummusem 🙂
Ja też od razu pomyślałam o hummusie 😉
Też będzie smacznie 🙂
M
Bardzo smaczna przekąska 🙂
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Świetna przekąska:)
Świetnie smakuje, warto się skusić 🙂
M
Świetna przekąska 😉
Bardzo dziękuję 🙂
M
Super przekąska 🙂
Dziękuję, gorąco polecam 🙂
M
Robię takie i są pyszne! 🙂
Super 🙂
M
Pyszna przystawka na karnawał!
Sprawdza się na imprezach 🙂
M
pyszne i na kolację i na przekąskę:)
Tak, bardzo uniwersalne 🙂
M
Pyszności ☺
Tak, zgadza się 🙂
M
Świetny pomysł na pyszną przekąskę 😀
Dziękuję bardzo 🙂
M
Jadłam kiedyś podobne i były bardzo pyszne 🙂
Polecam gorąco 🙂
M
Al e super paluchy, moje ulubione smaki 🙂
Moje też, tak fajnie smakują 🙂
M
Świetne są te paluchy! Uwielbiam takie od czasu do czasu przekąsić 🙂
świetna imprezowa przekąska 🙂
Bardzo lubię przekąski w takim klimacie 🙂
Pingback: Paluchy z serem, ziołami i suszonymi pomidorami – Mada w kuchni